Pasak jo, įvertinus aktualias bendras programas, kurių metų kuriami realūs produktai, bendradarbiavimas su „Ford Motor“ jau yra susilpnėjęs. Tokijo automobilių parodoje duodamas interviu žurnalui „Automotive News“ S.Kanai tvirtino, kad bendrų projektų skaičius ir toliau mažės.

„Ford Motor“ ir „Mazda Motor“ partnerystė dažnai buvo pateikiama kaip sėkmingo automobilių pramonės aljanso pavyzdys. Pirmąsias Japonijos bendrovės akcijas JAV gamintojas įsigijo 1979 m., o 1996 m., „Mazda Motor“ susidūrus su sunkumais, perėmė jo valdymą. Vis dėlto 2008 m. gale padėtis iš esmės pasikeitė: ekonomikos nuosmukio prislėgtas „Ford Motor“ turėjo parduoti 20% „Mazda Motor“ akcijų ir pasiliko tik 13% paketą. Po šio žingsnio Japonijos gamintojas iš savo valdybos iškart pašalino du iš trijų „Ford Motor“ deleguotų pareigūnų.

JAV ir Japonijos gamintojų bendradarbiavimas leido išnaudoti mąsto ekonomijos privalumus, tačiau ir sukeldavo trinties. S.Kanai pastebi, kad kiekviena bendrovė nori pademonstruoti savo markės unikalumą, tad čia kildavo konfliktų, ir bendrus projektus suderinti būdavo išties nelengva. Jis patvirtino, kad abu gamintojai toliau keisis informacija ir tyrimų rezultatais.

„Mazda Motor“ prezidento Takashi Yamanouchi teigimu, išsiskiriančius gamintojų kelius atspindi skirtingos variklių programos. „Ford Motor“ degalų sąnaudas siekia mažinti naudodamas turbinomis aprūpintus „EcoBoost“ variklius, tuo tarpu Japonijos bendrovė kuria tiesioginio įpurškimo „Sky“ serijos motorus, kurių nė neketina dalintis su „Ford Motor“.

S.Kanai tvirtina, kad apie didesnę nepriklausomybę su savo kolega „Ford Motor“ Derricku Kuzaku kalbėjo dar prieš JAV gamintojui parduodant akcijas ir sako pasiekęs susitarimą. Šiuo metu bendras platformas turi keletas „Ford Motor“ ir „Mazda Motor“ modelių, pavyzdžiui, „Mazda 2“ ir „Ford Fiesta“, tačiau ateityje JAV gamintojas vietoje Japonijos bendrovės platformų ketina naudoti savo technologijas.

Kiek anksčiau D.Kuzakas tvirtino, kad dažnai bendrauja su S.Kanai, keičiasi numatyta informacija ir mokosi vienas iš kito.