Gyventojų apklausą apie populiariausius žmones ir svarbiausius įvykius jau 17 metų rengia Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija "Baltijos tyrimai". Tyrimo rezultatai paskelbti dienraštyje "Lietuvos rytas".

Šiemet apklausa, kurioje dalyvavo 1022 gyventojai nuo 15 iki 74 metų, vyko lapkričio 23-30 dienomis.

Daugiau negu pusė - 51,5 proc. - šalies gyventojų metų žmogaus titulą atidavė D.Grybauskaitei.

Antras liko dviejų žmonių nužudymu įtariamas ir policijos ieškomas kaunietis Drąsius Kedys, jam metų žmogaus titulą skyrė 5,4 proc. respondentų.

Kaip Metų žmones, apklausos dalyviai dar nurodė skandalingai Seimo pirmininko posto netekusį Arūną Valinską (2,7 proc.), kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų (2,5 proc.), Seimo pirmininkę Ireną Degutienę (2,3 proc.), premjerą Andrių Kubilių (1,5 proc.), Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą (1,5 proc.), ekspremjerą Algirdą Brazauską (1,4 proc.), televizijos laidų vedėjas Editą Mildažytę (1,4 proc.) ir Nomedą Marčėnaitę (1,1).

Drąsius Kedys
Iki šiol Lietuvos gyventojai Metų žmogumi daugiausia kartų yra išrinkę prezidentus V.Adamkų (7 kartus) ir A.Brazauską (6).

Renkant Lietuvos metų žmogų šiemet buvo paminėti 64 (pernai - 82) visuomenės veikėjai.

Tarp jų - 29 politikai (pernai 28), 14 laidų vedėjų, žurnalistų, šou dalyvių, aktorių, režisierių, dainininkų (28), 5 sportininkai ir treneriai (12).

2009 metų pasaulio žmogumi Lietuvos gyventojai išrinko JAV prezidentą Baracką Obamą. Jis šį vardą buvo pelnęs ir prieš metus. Tačiau šiemet jo pavardę nurodė dar daugiau apklaustųjų (36 proc.).

Per pastaruosius 10 metų 9 kartus pasaulio Metų žmogumi Lietuvos gyventojai rinko JAV prezidentus.