Virš skydo, centrinėje raudonos spalvos sidabro kontūrais burėje, pavaizduoti trys aukso spalvos rutuliai. Viršutinėje herbo dalyje, aukso spalvos juostoje, įrašytas šūkis: „Diligite justitiam qui judicatis terram“ („Mylėkite teisumą žemės valdovai“). Šūkis pasirinktas iš Išminčių knygos 1,1 priskiriamas Šv. Mikalojaus aplinkai.

Kauno miesto teismo suolininkų antspauduose, aktų knygose, hagiografiniuose kokliuose Rotušėje XVI -XVII a. buvo vaizduojamas šventasis Mikalojus - teisingumo ir miesto globėjas. Šv. Mikalojaus ikonografijoje vaizduojamas vyskupas su pastoralu ir būriniu laivu. Jo atributai - trys auksiniai rutuliai arba trys piniginės. Pasak legendos, jis neturtingoms merginoms kraičiui tris dienas slapta pro langą įmesdavo po maišelį aukso. Pasak kitos legendos, plaukdamas į šventas Palestinos vietas jis sutramdė smarkią audrą ir išgelbėjo laivą nuo pražūties.

Šv. Mikalojus yra laikomas jūreivių, pirklių, vargšų, keliautojų, vaikų globėju, susižadėjusių merginų saugotoju. Ten, kur kirtosi svarbiausi prekybos, laivybos keliai, kur pirkliai turėjo įtakos miesto finansiniam gyvenimui, augimui ir stiprėjimui, buvo pastatytos Šv. Mikalojaus vardo šventovės.

Tikriausiai ir Kauno mieste viena iš seniausių, Šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčia, buvo svarbiausia vietos pirklių šventovė, kadangi miestas gimė ir išaugo dviejų didžiųjų Lietuvos upių santakoje laivybos ir prekybos dėka. Tokiu būdu būrinio laivo ir Šv. Mikalojaus, miesto globėjo, atributai pasirinkti didžiojo miesto herbo skydininku. Didysis herbas bus naudojimas pagal Kauno miesto Tarybos patvirtintą tvarką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją