Dabar man pasitaikė galimybė išvažiuoti į užsienį. O jis manęs neleidžia, nes neva nepasitiki... Bet kaip galima nepasitikėti žmogum, kuris niekur neišeina, nei su draugėm, net su broliu jis manęs neleido... Jis tiesiog apsėstas minties, kad jei aš kur nors išeisiu, tai būtinai su kuo nors sugulsiu.

Kasdien jis mane erzina ir tyčiojasi su kausimais apie meilužius. Tai ar buvau šiandien? Tai kada eisi? Tai kaip? Tai kur? Gal gerai patarlė sako: kuo smirda pats, tuo ir kitus tepa.. Jį esu pagavusi su kita moterim lovoj, bet taip iškraipė, kad tai aš kalta.

Aš labai pavargau, bet bijau ką nors daryti. Kaip galėčiau jam pasipriešinti? Ir kaip man pačiai būti stipresnei?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Tai, jog jūs bandote rasti atsakymą, kaip išeiti iš sudėtingos situacijos, rodo jūsų norą tikrai ją spręsti. Pasiryžimas keisti, kaip suprantu, ilgai trunkančią ir žeminančią situaciją, yra vienas esminių žingsnių, kuriuos turi žengti smurtą išgyvenančios moterys.

Kita žinia, kurią turėtumėte įsisąmoninti, yra ta, kad nuostata, jog negalėsite išgyventi be savo vyro, greičiausiai yra jo sukurta ir jums įteigta ir turi mažai ką bendro su realybe. Jei pabandytumėte konkrečiai įvardinti, koks yra buvimas dabar ir kaip atrodytų gyvenimas be jus bandančio užvaldyti sutuoktinio, greičiausiai pamatytumėte, jog pirmiausia, ko netektumėte, tai kito asmens kontrolės, bandymo jus pažeminti ir sunaikinti jūsų suvokiamą savęs vertę, kad visiškai taptumėte priklausoma nuo kito.

Dėl prieš pasiryžtant pokyčiams, svarbu atsakyti į klausimą: kas jus baugina, galvojant apie tai, jog pasirinkusi savarankišką gyvenimą, tapsite ir jo šeimininke. Tai yra, tapsite pati atsakinga už savo sėkmes ir nesėkmes?

Taigi pasipriešinimas turėtų prasidėti drąsa ir noru gyventi savarankiškai bei siekimu prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta jūsų gyvenime. Gyvendama su valdančiu vyru, galite didžiąją dalį savo problemų priskirti jo elgesiui. Tuo tarpu būdama viena, to padaryti nebegalėsite. Čia yra vienas iš nesąmoningų motyvų, kurie greičiausiai jus laiko prie žmogaus, iš kurio patiriate daug neigiamų išgyvenimų, tačiau matydama, kaip jis savinasi jūsų būvimą, nedrįstate tam paprieštarauti.

Dar vienas tendencingas veiksmas, kurį atlieka jūsų sutuoktinis ir kuriam suteikiate galimybę jūs pati, tai jūsų atskyrimas nuo artimų žmonių. Valdžios ir kontrolės trokštantis asmuo dažniausiai stengiasi izoliuoti savo vyrą ar žmoną nuo bendravimo su kitais žmonėmis. Dėl to siekdama pokyčių savo gyvenime, turėtumėte susigrąžinti jums svarbius santykius, kad išsklaidytumėte iliuziją, jog vyras yra vienintelis žmogus jūsų gyvenime.

Atkūrusi buvusius ryšius, galėsite pasijausti stipresne, saugesne priimti sprendimą apie pasikeitimus. Buvę ryšiai padės jums prisiminti ir tai, kaip gyvenote ir sugebėjote savimi pasirūpinti, iki sutikdama savo sutuoktinį. Atsigręžti į savo stiprybes, buvusius tikslus, kurie vėlgi gali sustiprinti jūsų norą nepasiduoti savo vyro įtakai ir koreguoti savo gyvenimą ne tik pagal jo, bet ir pagal savo planą.

Taigi jėgų pasipriešinimui turėtų atnešti buvusių reikšmingų santykių stiprinimas, savo stipriųjų savybių prisiminimas bei suvokimas, kad jūs esate atsakinga už savo gyvenimą ir pati renkatės, ar jį atiduodate valdyti kitam žmogui, ar vis dėl to ryžtatės pasakyti jam STOP.

Nereikėtų tikėtis, kad sutuoktinis vieną dieną pakeis savo požiūrį, jis to nepadarys tol, kol jo nesustabdysite. Verta ne tik atkurti buvusius ryšius, bet ir paieškoti žmonių, organizacijų, kurios realiai jums galėtų padėti, į kurias galėtumėte kreiptis pagalbos vyro smurto atveju ar jei nuspręstumėte santykius nutraukti.

Stiprybės
Vaida

Rekomenduojama literatūra:

1. Verena Kast. Atsisveikinimas su aukos vaidmeniu. Gyventi savo gyvenimą. 2001 m.

Turite problemą, kurios negalite išspręsti? Rašykite psichologui@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją