Susiaurintas šalia Nemuno salos esantis Karaliaus Mindaugo prospektas ir išplatintas vandens kanalas, garlaivių prieplaukos, stiklu dengtas oro koridorius nuo Žaliakalnio iki Aleksoto – tokią Nemuno salos viziją turi vienas iš konkurso laimėtojų, projekto „Miestas prie Nemuno“ autorius.

„Aš įsivaizduoju, kad atplaukia garlaiviai, išlipa žmonės iš denių, o čia šurmuliuoja, ūžia, dunksi miestas: kavinės, krautuvės, promenados, dangoraižiai, šviesos, pilna laivų. Tai yra tikras Kaunas. Iš ten nepertraukiama linija pereina pro kavines, pro krautuvėles į pačią miesto širdį, Laisvės alėją“, – aiškina architektas Jurgis Rimvydas Palys.

Vienu iš geriausių komisija pripažino ir keturių Kauno architektų projektą „Sala, jungianti krantus“. Jame Nemuno sala – aktyvaus poilsio parkas. Esą kitoje jos dalyje pastačius areną, sala taps sportiškesnė, o kultūrai labiau tinkamos yra senamiesčio erdvės.

„Parkui reikalingi aptarnaujantys pastatai suprojektuoti, yra penki ar šeši pastatėliai, bet jų urbanistika tokia, kad tarnautų parkui“, – teigia architektas Šarūnas Kiaunė.

Trečiuoju, salą urbanizuojančiu projektu išrinktas darbas „Sala visai šalia“, tačiau vertintojams jis pasirodė nepakankamai brandus. Anot komisijos pirmininkės, architektai sutaria, kad šioje Nemuno salos dalyje – maždaug 20 hektarų – reikia traukos centrų.

„Kadangi yra arena, vyks rungtynės, tai sala turi turėti, įgauti kažkokį pavidalą. Juk negalima sėdėti rankų sudėjus ir laukti, kaip ten tie kemsynai, kuria kryptimi jie augs“, – kalbėjo Kauno architektų ir urbanistų ekspertų tarybos direktorė Jūratė Merkevičienė.

Tris projektus aptarus su verslininkais, visuomene, aiškės tikslesnė Nemuno salos vizija.

Vėliau ketinama rengti antrąjį konkurso etapą. Kada salos vizijos galėtų tapti realybe, nežinia.