Senovės graikai ir romėnai taip pat žaisdavo žaidimą turinti pakankamai daug futbolo elementų. Vienas pagrindinių skirtumų buvo tai, kad kamuolį leisdavo nešti. Romos imperijoje Olimpinių žaidynių metu šis žaidimas tęsdavosi 50 minučių, o komandą sudarydavo 27 žaidėjai.

Nėra žinoma kaip šis žaidimas iš Rytų atkeliavo į Europą, bet šiuolaikinio futbolo gimtine yra vadinama Anglija. Pačioje pradžioje futbolas šioje šalyje buvo labai neigiamai vertinamas karališkosios šeimos bei aukštuomenės tarpe – ko gero dėl triukšmo, kurį keldavo sirgaliai. Dėl to aristokratijos reikalavimu buvo priimti įstatymai ribojantis šį žaidimą.

Karalius Edwardas (Edvardas, 1307 - 1327) netgi buvo išleidęs potvarkį kuris teigė, kad “triukšmas, kurį sukelia žmonės lakstantys paskui kamuolius skatina blogio augimą, todėl karaliaus vardu uždraudžiame mieste žaisti šį žaidimą. Tam nepaklususieji bus baudžiami laisvės atėmimu“.

1365 metais karalius Edwardas III uždraudė futbolą dėl per didelio smurto naudojimo bei skatinamas karinių priežasčių – šis žaidimas tapo labai populiarus lankininkų tarpe ir todėl pastarieji rečiau dalyvaudavo kariniuose apmokymuose.

Karaliai Henry IV (Henris IV), Henry VII (Henris VII) ir toliau tęsė futbolą ribojančių įstatymų leidimą, o karalienė Elizabeth (Elžbieta) bažnyčios spaudžiama netgi įkalindavo žaidėjus savaitei už „nuodėmingą elgesį“.

Tačiau, nepaisant prieš futbolą nukreiptų įstatymų, jo populiarumas nesumažėjo, ir 1681 metais jis buvo oficialiai įteisintas. Nepaisant to, rungtynės vis dar būdavo triukšmingos, neretai žaidėjai palikdavo aikštę sulaužytais kaulais, o kartais ir su durtinėmis žaizdomis. Taip atsitikdavo dėl to, jog nebuvo jokių taisyklių: nebuvo nustatytas nei stadiono dydis, nei tai, kiek žaidėjų turi sudaryti komandą.

Atsitikdavo ir taip, kad žaidžiant gausesnėms komandoms atstumas tarp vartų galėjo būti net iki 5 kilometrų. Ir tik 1801m. susitarta, kad komandos privalo turėti vienodą žaidėjų skaičių, ir aikštė turi būti 91 metro ilgio. Pirmosios rašytinės taisyklės atsirado 1815 metais.

Iki XIX amžiaus vidurio įvairiuose Anglijos regionuose taisyklės buvo skirtingos. Komandą sudarydavo nuo 15 iki 21 žaidėjo. Standartinė vienuolikos futbolininkų komanda atsirado tik 1870m. Po penkerių metų, 1875m. kiekvienuose rungtynėse tapo privalomas skersinis tarp vartų virpstų. Dar po keleto metų kai kuriem žaidėjam buvo pavedama saugoti vartus – taip atsirado vartininko pozicija.

Pirmasis futbolo klubas buvo įkurtas Sheffielde (Anglija) 1857 metais. Pirmoji Futbolo asociacija įkurta 1863 m. spalio 26 d. Jos įkūrėjai – 11 Anglijos klubų. Tarptautinė futbolo asociacija (FIFA) įsikūrė 1904 m. ir jos steigimo tikslas buvo koordinuoti nacionalinių futbolo asociacijų veiklą. Pirmasis Pasaulio futbolo čempionatas surengtas 1930 metais Urugvajuje. Jame dalyvavo 13 ekipų, nugalėtoja tapo šeimininkų rinktinė finale įveikusi Argentiną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją