"Pirma, tai, kad Lietuvoje buvo nužudyta daug žydų, nereiškia, kad lietuviai - žydšaudžių tauta. Atvirkščiai - Lietuva nuo seno buvo vieta, kurioje žydai saugiai ir taikiai gyveno. Iki nacių atėjimo. Jei lietuviai būtų antižydiški, Lietuva nebūtų tapusi prieglobsčiu žydams, o Vilnius - Šiaurės Jeruzale", - tinklaraštyje rašo teisingumo ministras.

Anot R.Šimašiaus, Lietuvoje nebuvo žydų persekiojimo ar engimo, "priešingai nei JAV, kuri pradžioje nenorėjo įsileisti iš Vokietijos nuo Hitlerio bėgančių žydų, Sovietų Sąjungos, kuri gražindavo nuo Hitlerio pabėgusius žydus naciams, ar net Jungtinės Karalystės, kurioje netrūko pseudoarijiškų paistalų".

"Kaltinant Lietuvą antisemitizmu ar kolaboravimu yra įžeidžiamas šimtų Lietuvos žmonių, kurie gelbėjo žydus, atminimas. (...) kaip galima kaltinti Lietuvą kolaboravimu su naciais, jei šis kolaboravimas jokiais oficialiais formaliais būdais tiesiog nevyko", - rašo R.Šimašius.

Teisingumo ministras taip pat pabrėžė, kad nepaisant dedamų pastangų naciai Lietuvoje taip ir nesugebėjo suformuoti savo SS legiono - priešingai nei Latvijoje ar Estijoje bei daugelyje kitų okupuotų šalių.

"Manau, kad į istorijos klausimus mes turime atsakinėti pakelta galva, juo labiau kai turime aiškius atsakymus", - teigia R.Šimašius.

Ministras įrašą savo tinklaraštyje paskelbė komentuodamas Lietuvos premjerui Andriui Kubiliui BBC laidos "Hard talk" vedėjo užduotus klausimus, kuriuose, be kita ko, teigta, kad Lietuva "pati nenoriai pripažįsta savo pačios karo metais įvykdytų nusikaltimų prieš žydus", o valstybėje "pasigendama to, kad šiems nusikaltimams būtų skiriamas toks pat dėmesys kaip sovietų padarytiems nusikaltimams".

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per Holokaustą nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.

1995 metais per oficialų vizitą Izraelyje tuometinis Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas Knesete lietuvių tautos vardu atsiprašė žydų tautos dėl dalies savo tautiečių dalyvavimo holokauste.