Ūmūs skausmas dažniausiai jaučiamas galvos odoje. Paprastai neuralginio pobūdžio skausmas išplinta kaktos odoje (vienoje jos pusėje), pasmakrėje, skruoste (trišakio nervo neuralgija), arba skausmas jaučiamas pakaušio srityje (pakaušio didžiojo nervo neuralgija).

Pasireiškus trišakio nervo neuralgijai, ypač jautrus prisilietimui yra maždaug akiduobės viršutinio krašto viduryje esantis taškas - neuralgijos židinys geriausiai užčiuopiamas antakio viduryje, o taip pat skruoste.

Pasireiškus pakaušio nervo neuralgijai skausmas išplinta už ausies kaušelio. Ten ir galima užčiuopti ypač skausmingą ir jautrų tašką.
Kaukolės siūlinė neuralgija. Neuralginių skausmų taškus ne visada pavyksta tiksliai lokalizuoti. Pavyzdžiui, jauname amžiuje dėl protinio pervargimo gana dažnai pasireiškia išilgai kaukolės pasireiškiantys neuralginiai skausmai, kurie paaštrėja spaudant ją.

Skausmo priepuolis paprastai trunka neilgai - vos keletą sekundžių ar minučių, gali sutrikdyti net miegą. Dažnai jis sukelia seilėtekį ir ašarojimą, veido paraudimą bei pabrinkimą. Gali kilti ir refleksiniai žandikaulio raumenų spazmai.

Ką daryti?

Pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją, kad šis nustatytų, kokio pobūdžio neuralgija pasireiškia pacientui. Priemonių, kurios galėtų radikaliai pagelbėti esant bet kokio tipo neuralgijai, nėra.

Vaistinėse parduodami vaistai nuo galvos skausmo neuralgijos atveju truputį jį tik prislopina, bet anaiptol nepašalina skausmą keliančios priežasties. Jie neužkerta kelio skausmo pasikartojimui ateityje ar paaštrėjimui. Tuo tarpu daugeliu atvejų neuralginės kilmės galvos skausmus galima tikėtis visiškai įveikti, sistemingai gydantis gydytojui prižiūrint.

Norint išvengti šių skausmų, reikia saugotis ligą provokuojančių veiksnių - šalčio bei vėjo.