Į Vilniaus miesto antrąjį apylinkės teismą J. Liagas iš Pravieniškių antrųjų pataisos namų buvo atvežtas lydimas ginkluotų policijos pareigūnų. Dėl tautinės nesantaikos kurstymo teisiamą vaikiną dar šių metų Kauno apygardos teismas nuteisė dėl pasikėsinimo apiplėšti žmogų bei sunkaus sveikatos sutrikdymo iš savanaudiškų paskatų. Už tai jam buvo skirta pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė.

Naujų kaltinimų J. Liagas sulaukė praėjusių metų pavasarį, kai kartu su draugais dalyvavo Vilniaus centre surengtose skinų eitynėse. Nustatyta, kad Šiaulių universitete edukologiją studijavęs vaikinas eitynėse nešėsi Lietuvos Respublikos vėliavą ir skandavo šūkius „Žydai lauk“.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra J. Liagą apkaltino tautinės nesantaikos kurstymu. Kaltinamasis tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu savo kaltę pripažino pilnai.

„Atvykau Į Vilnių pas draugą ir išėjome į Sereikiškių parką, - antradienį teisme pasakojo J. Liagas. – Su bendraminčiais turėjome eiti į koncertą, todėl kai visi susirinko, patraukėme Tauro kalno link. Visi skandavo šūkius: „Lietuva, Lietuva, juden raus!“, todėl ir aš prie jų prisijungiau“.

J. Liagas teigė, kad su skinų eitynėse dalyvavusiais jaunuoliais jį siejo „muzikos pomėgiai ir tautinės idėjos“.

Julius Liagas
„Dėl to, kad dalyvavau eitynėse jau nukentėjau universitete – susilaukiau neigiamų vertinimų iš dėstytojų, - prisipažino kaltinamasis. – Dabar labai neigiamai vertinu savo poelgį, manau, tai kenkia mano tolesniam gyvenimui. Labai gailiuosi, kad tuo metu nesuvokiau savo veiksmų pasekmių“.

Paklaustas, kodėl skandavo būtent prieš žydų tautą nukreiptus šūkius, J. Liagas aiškino nesąs blogos nuomonės apie žydų žmones, tačiau tvirtino nepalaikąs jų vykdomos politikos siekiant susigrąžinti nacionalizuotą turtą.

„Mane papiktino, kad jie reiškia savo teises į įvarius kultūros objektus, žemes“, - teisme tvirtino kaltinamasis.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Valentina Strokinienė mano, kad tautinę nesantaiką kurstęs J. Liagas turėtų būti nuteistas 3 mėnesiams laisvės atėmimo. Tuo tarpu kaltinamąjį ginantis advokatas pareiškė, kad J. Liagui reikėtų skirti minimalią sankciją – 1 MGL (130 litų) baudą.

„Jis rodė neapykantą žydams tik dėl to, kad jie reikalauja grąžinti turtą“, - advokato teigimu, J. Liagas manė, jog elgėsi „kaip tikras Lietuvos patriotas“.

Kokią bausmę skirti J. Liagui, teismas žada paskelti trečiadienį.

Skinų eitynės Vilniuje
DELFI primena, kad praėjusių metų Kovo 11-ąją eitynes sostinės centre surengė maždaug 200 jaunuolių, jie nešėsi svastikomis ir kaukole išmargintą vėliavą, mojavo Lietuvos trispalvėmis, Latvijos vėliava. Šalia važiavę policininkai eitynių dalyviams per mikrofoną liepė trauktis nuo važiuojamosios dalies ir filmavo eiseną.

„Žydai – lauk“, „Viens, du, trys su puse, graži Lietuva be rusų“, „Lipo žydai kopėčiom“, – šūkius skandavę ir dainas dainavę eitynių dalyviai, prokurorų nuomone, išreiškė nepagarbą bei sukėlė priešišką ar niekinamą nusistatymą prieš kitas tautas, rases, etnines ar kitokias žmonių grupes, be to, tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą.

Skinų eitynėmis pasipiktino šalies vadovas Valdas Adamkus ir daugelis politikų, kurie skustagalvių jaunuolių maršą Vilniaus centrinėmis gatvėmis įvertino kaip provokaciją ir valstybės diskreditavimą.

Dėl dalyvavimo eitynėse teismas yra nuteisęs keliolika asmenų.