„Panevėžio balso“ redakcija pastaruoju metu jau sulaukė ne vieno to besiteiraujančio skaitytojo skambučio. Vienas panevėžietis piktinosi, kad, nebuvęs namuose visą mėnesį, per tą laiką nenaudojęs vandens, vandens pardavimo kainą „Aukštaitijos vandenims“ vis tiek turės sumokėti. Vyriškis norėtų sužinoti, ar pagrįstas šiuo atveju yra toks mokestis – juk „prekės“, už kurią reikalaujama mokėti, jis negavo.

„Jei kažką pardavei, gali imti pardavimo mokestį, tačiau jei nieko nepardavei, kodėl tuomet reikia jį mokėti?“ – svarstė panevėžietis.

Neperkandama logika

Bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ logika neperkandama ir kitiems žmonėms. Pasak dar vienos su panašiu skundu į „Panevėžio balsą“ besikreipusios panevėžietės, nuėjus į parduotuvę ir nieko nepirkus už tai mokėti nereikia, o neišnaudojus nė litro vandens, vis dėlto tenka pakratyti piniginę.

UAB „Aukštaitijos vandenys“ ryšių su visuomene specialistas Svajūnas Mikeška aiškina, kad vandens pardavimo kaina numatyta dar 2006 metais patvirtintoje metodikoje, tačiau bendrovė ją įvedė tik šiemet. Tą pačią sistemą, anot jo, naudoja karšto vandens pardavėjai, dujininkai. Kitaip tariant, tai – abonentinis mokestis.

Pasiteiravus, ar jo galima išvengti, jei žmogus išvyksta ir nenaudoja bendrovės tiekiamo vandens, S.Mikeška sakė manąs, kad tokia galimybė yra. „Jei neklystu, reikia atvykti į bendrovę ir pranešti apie savo išvykimą“, – aiškino jis. – Tuomet į namus atvyks bendrovės darbuotojas atlikti tam tikrų procedūrų. Grįžus vėl reikia pranešti įmonei, ir po dar vieno jos darbuotojo vizito vėl bus galima vesti įprastą vandens sunaudojimo apskaitą. Tuomet, pasak S.Mikeškos, gyventojai išvengtų maždaug 3 litų pardavimo kainos mokėjimo.

Situacija kitokia

O štai bendrovės „Panevėžio energija“ skaičiuojama pardavimo kaina yra kiek kitokia.

Pasak įmonės atstovės spaudai Daivos Paulauskienės, įmonės klientai tokį mokestį moka jau nuo 2007 metų vasaros. Moka net ir tada, jei yra išvykę, nes šios lėšos skiriamos konkrečiam tikslui – skaitiklių priežiūrai, – taigi yra pagrįstos. Nes, pasak D.Paulauskienės, net žmogui ir nesant namuose skaitiklis yra prijungtas ir veikia.

Į skaitiklių priežiūros mokestį įskaičiuojamos skaitiklių aptarnavimo sąnaudos, skaitiklio kaina. Mokestis yra skiriamas kiekvienam butui nepriklausomai nuo to, kiek jame įrengta karšto vandens skaitiklių. Greitai šis mokestis bus pervadintas atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokesčiu.

D. Paulauskienė priminė, kad skaitiklių priežiūra yra jau nebe gyventojų, o įmonės rūpestis, tad kas ketverius metus ji skaitiklius tikrina, keičia.