Dėl mastopatijos panikuoti neverta, bet ir numoti į ją ranka būtų neteisinga. Juolab kad jos simptomus ne taip jau sunku pašalinti, rašo žurnalas "Zdorovje".

1. Nepiktnaudžiaukite kava

Kofeino perteklius stiprina nemalonius pojūčius krūtyje. Atsisakykite ir koka-kolos bei stiprios juodosios arbatos, kurią galite pakeisti žaliąja. Neverta per daug piktnaudžiauti ir vynu bei kitais alkoholiniais gėrimais, nes šie didina moteriškų lytinių hormonų estrogenų kiekį. Ir nepersūdykite maisto.

Patarimas: Į salotas būtinai įdėkite žaliųjų petražolių, krapų ir saliero. Juose yra daug eterinių aliejų, kurie mažina krūtų įtampą priešmenstruaciniame laikotarpyje. Dažniau valgykite jūros gėrybes: jodas, kurio juose yra gausu, labai naudingas pieno liaukoms.

2. Dėvėkite patogius apatinius

Be jokio gailesčio išmeskite liemenukus, kurie spaudžia, trina krūtis, duria lankeliais. Ir apskritai stenkitės saugoti krūtis nuo traumų – ir sportuojant, ir keliaujant. Po daugelio metų jūs pati pamiršite, kaip kadaise susitrenkėte krūtinę, bet toje vietoje atsiras mazgelių.

Patarimas. Jei mastopatijos diagnozė jau patvirtinta, venkite pirties, saunos ir nesaikingo deginimosi. Fizioterapija jums taip pat nerekomenduojama. Jei terapeutas ar šeimos gydytojas jums skirs procedūras, įspėkite, kad jums nustatyta mastopatija.

3. Atsikratykite svorio pertekliaus

Mastopatija ir apkūnumas yra tiesiogiai susiję. Riebalinis audinys gamina ir kaupia estrogenus, tiksliau, agresyviausią šio hormono formą.

Jei yra genetinis polinkis į krūties ligas, tuomet kilogramų perteklius dar labiau padidins problemų išsivystymo tikimybę.

Patarimas. Reguliarūs užsiėmimai fitnesu – ir pageidautina nuo paauglystės – sumažina pieno liaukų ligų išsivystymo riziką. Vašingtono universiteto (JAV) Medicinos fakulteto mokslininkai 6 metus stebėjo 65 000 slaugių sveikatą. Nustatyta, kad jaunystėje sportavusioms moterims rizika susirgti krūties vėžiu buvo 23 proc. mažesnė.

4. Nesinervinkite

Mastopatija anksčiau ne be reikalo buvo vadinama isteriniu augliu. Jei jums pasirodė, kad krūtyje atsirado sutankėjimas, nesikankinkite abejonėse ir nekurkite dramblio iš musės, o keliaukite pas medikus ir išnaikinkite abejones. Ir apskritai, nepamirškite kasmet po kartą apsilankyti pas mamologą.

Patarimas. Viena iš krūties vėžio priežasčių – stresas. Nuolatinė baimė susirgti krūties vėžiu paprastai būtent juo ir pasibaigia. Todėl medikai savo pacientėms visuomet rekomenduoja: nesukite sau galvos.

5. Kreipkitės į medikus dėl mamogramos ir ultragarsinio tyrimo

Abu tyrimai atliekami nuo 5 iki 10 ciklo dienos (skaičiuoti pradedama nuo pirmos mėnesinių dienos). Pieno liaukų tankumas tomis dienomis būna minimalus, krūtys ne tokios jautrios, o gaunamas rezultatas būna tiksliausias. Diagnozei patvirtinti gydytojai gali skirti punkciją, biopsiją, spenelių išskyrų analizę. Jei giminės ir motinos pusės yra sirgę rimtomis pieno liaukų ligomis, gydytojas gali pasiūlyti genetinį tyrimą.

Patarimas. Moterims iki 40 metų atliekamas ultragarsinis tyrimas, o rentgenograma dažniau atliekama vyresnėms moterims. Apspinduliavimo bijoti neverta: mamografo apšvitinimo dozė yra mažesnė nei gaunama po 2 valandų deginimosi paplūdimyje.

6. Teisingai pasirinkite kontraceptikus

Nors šiuolaikiniuose kontraceptikuose hormonų dozės yra labai mažos, apie jų saugumą galima kalbėti tik tuo atveju, jei preparatai parinkti individualiai. Tablečių vartojimas neturi sukelti pykinimo ir kraujavimo. Ir prisiminkite: krūtinės sveikatai labai naudingas reguliarus seksas.

Patarimas. Saugotis reikia ir tuomet, kai po klimakso skiriama pakaitinė hormonų terapija. Tyrimais nustatyta, kad netinkantys vaistai, vartojant juos ilgą laiką, iš tikrųjų tik padidina krūtinės ligų riziką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)