A. Smilgeviūtė tikino, jog muzikantams bei jų idėją palaikantiesiems svarbu sudominti jaunimą bei kitas visuomenės grupes, kurios tiesiogiai niekuomet nebuvo susijusios su partizanų tema. Dainininkė sakė, kad viena pagrindinių idėjos autorių ir atlikėjų užduočių yra nuoširdaus, ne tariamo patriotiškumo ugdymas. Kaip DELFI kalbėjo atlikėja, Lietuvoje tebėra labai daug žmonių, nepraradusių ryšio su šia tematika. Tai - partizanų vaikai bei vaikaičiai ir prie partizaninių kovų prisidėję asmenys.

„Pirminė mintis buvo peraranžuoti ir perdainuoti tikrasias partizanines dainas. Kai ėmėme gilintis į šią temą, viskas nukrypo taip, kad pradėjome daryti autorinę programą. Remiamės įvaizdžiais, kurie yra partizanų dainose ir literatūroje“, - kalbėjo A. Smilgevičiūtė.

Pasiteiravus, kodėl A. Smilgevičiūtei ir grupei „Skylė“ rūpi naujam gyvenimui prikelti būtent partizanų temą, dainininkė tikino, kad tokia inspiracija kūrėjams atėjo iš šalies.

„Be to, kai pradėjome patys gilintis, pasidarė labai įdomu. Tuo labiau, kad iš pradžių susidaro įspūdis, jog visa tai vyko kažkada, bet kai pasižiūri, yra labai daug žmonių, kurie su tuo susiję. Jie nėra praradę ryšio, ši tema turi glaudų, stiprų ryšį su dabartimi. Atsiranda gyvumo“, - paaiškino ji.

Kompaktinėje plokštelėje muzikantai tikisi išleisti 15-ą dainų, paremtų Liongino Baliukevičiaus „Dzūko“ dienoraštyje išdėstytomis mintimis, kitų kovotojų už laisvę atsiminimais. Muzikantams nesvetimos ir partizaniškų dainų nuotaikos, poetiniai įvaizdžiai.

„Kūriniuose atsiremiama į archajinę lietuvių karinę dainą, stengiamasi permąstyti ir surasti šiuolaikinės kartos santykį su šiuo Lietuvos istorijos tarpsniu bei išryškinti nepasidavusio ir kovai nusiteikusio žmogaus dvasią“, - kalbėjo Aistė.

Dainininkė DELFI sakė, kad ji ir bendraminčiai nėra abejingi jaunąjai kartai. Esą todėl jiems ir rūpi ugdyti jaunimo patriotiškumą. „Tai tema apie tautos kovingumo dvasią. Aktualu kalbėti, kas yra tikrasis vyriškumas, „atstovėjimas“ tam tiroje situacijoje“, - įsitikinusi dainininkė.

A. Smilgevičiūtė tikino, jog Lietuvoje yra išlikę labai daug medžiagos apie partizanų laikotarpį, tačiau dainininkės įsitikinimu, ta medžiaga pateikta nepatraukliai. Esą ir jaunesnei kartai istorija turėtų būti įdomi, tačiau privalu vengti naftalino kvapo.

Demonstracinė albumo versija

„Galbūt mums pavyks surtasti ir poetinę, ir muzikinę kalbą, kuri bus priimtina ir suprantama tiems, kurie nutolę nuo šių temų ar apkritai nelabai žino. Norime sukelti susidomėjimą“, - kalbėjo A. Smilgevičiūtė.

Idėjos autorių teigimu, jiems svarbu išvengti plastmasinio skambesio, todėl dainas jie ketina atlikti ir įrašyti grojant gyvais instrumentais. Klausytojai turėtų išvysti naują programą ir grupės pasirodymus viešuose koncertuose.

Dainininkė tikino, kad iš pradžių grupė albumą ketino išleisti jau anksčiau, mat tikėjosi žadėtos valstybės paramos, tačiau ji, pasak A. Smilgevičiūtės, kažkur nuplaukė, todėl idėjos įgyvendinimą teko atidėti. Nors kūriniai sukurti, reikia juos įrašyti ir išleisti.

„Džiaugiuosi, kad pavyko suburti kolektyvą, kurie grotų ne tarp kitko. Nekalbama apie didelius atlygius. Atsirado idėja, kuri vienija. Pasirodo, ne tik krepšinis mus, lietuvius gali suvienyti. Kai pasižiūriu, aplink yra nemažai žmonių, kuriems tai, ką darome, rūpi. Visuomenėje yra toks lengvas rezonansas, bangos jaučiasi ir tai džiugina“, - šypsojosi atlikėja.

Iš viso jau sukurta 15 dainų ir aranžuočių. Liepos mėnesį surengta kūrybinė stovykla, kurios metu programa repetuota drauge su muzikantais. Surengtos tematinės diskusijos ir koncertinės programos perklausa, kurioje svečiavosi partizanas Albertas Pūkas „Učitelis Alba”, partizanų Antano Žilio „Žaibo” ir Zofijos Žilienės „Klajūnės” sūnus Algimantas Žilys, partizanų laikotarpio tyrinėtojas Romas Kaunietis. Dalis koncertinės programos buvo pristatyta festivalyje „Mėnuo Juodaragis XII“

Idėjos iniciatoriai VŠĮ „Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras“, VŠĮ „Via Artis“, įgyvendintojai - Rokas Radzevičius, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“

Įstaigos rekvizitus ir sąskaitą, kurioje atlikėjai kaupia lėšas idėjos įgyvendinimui, rasite žemiau:

Viešoji įstaiga „Via Artis”
Kazliškių 7-32, Vilnius
Įm. kodas 124545686
A/s LT957044060001309440

AB „SEB bankas”, Vilniaus filialas
Banko kodas 70440
SWIFT kodas CBVILT2X
Teleksas 261601 VILBK LT

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją