Susitikime A.Valionis teigė, kad Lietuvos ir ES derybininkų susitikime praėjusią savaitę užfiksuotas preliminarus susitarimas dėl dar šešių derybinių skyrių užbaigimo yra rimta pažanga. A.Valionis teigė, kad pasiekta pažanga yra kryptingo ir įtempto Seimo, Vyriausybės, derybų delegacijos ir visų integracijos procese dalyvaujančių institucijų darbo rezultatas.

"Pasiekimas yra pelnytas, o padaryta tai, kas turėjo būti padaryta", - konstatavo jis.

Praėjusį penktadienį Briuselyje vykusioje Stojimo konferencijoje buvo pažymėta, kad Lietuva sparčiai vejasi anksčiau derybas pradėjusias šalis kandidates.

Šiuo metu Lietuva yra preliminariai užbaigusi derybas dėl 13 derybinių skyrių ir pradėjusi derybas dėl 9 skyrių. Iš viso derybos vyks dėl 29 skyrių.

Pasak URM pranešimo, ministras pasidžiaugė, kad Helsinkio viršūnių susitikime atsivėrusia "pasivijimo" galimybe Lietuva naudojasi sėkmingai.

"Po sėkmingo "greičio ruožo" galime pretenduoti į lyderių marškinėlius tarp tų šalių, kurios derybas pradėjo pernai. Matome, kad esame dinamiškame procese, kur judama pagal savo galimybes, pagal realią reikalų padėtį ir pagal savo pasirinktą taktiką", - teigė A.Valionis.

"Tačiau derybos - ne sprintas, o maratonas", - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas. Pasak jo, "negalima prarasti greičio, jėgų ir kvapo, jokiu būdu neatsipalaiduoti. Skaičiai yra labai svarbu, bet į varžybas su kitomis kandidatėmis nesileisime. Derybos - ne grožio konkursas".