Planuojama, kad, bloką baigus per 2012 metus, bus galima gaminti iki 3,5 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos iš gamtinių dujų. Bloką stato statybų generalinė rangovė ir projektuotoja Ispanijos energetikos koncerno "Iberdrola" antrinė bendrovė "Iberdrola Engineering & Construction", jai prisakyta statyboms samdyti kuo daugiau Lietuvos įmonių.

Skaičiuojama, kad statybų sektorius iš trejus metus truksiančių statybų uždirbs per 207 mln. litų. Statant bloką jau pasirinktos bendrovės Panevėžio statybos trestas, SWECO, „Ardynas", „Hidroprojektas", „Fima", „Elektrosistemos", „Vekada", „Kelda".

Pasak Prano Noreikos, Lietuvos elektrinės generalinio direktoriaus, ir su dabar turimais 8 blokais Lietuvos elektrinė nuo 2010 m. elektrą gaminti galėtų kad ir 1 800 MW pajėgumu - tai 500 MW daugiau, nei dabar gamina uždaroma Ignalinos AE.

Tiesa, tokios elektros kilovatvalandės savikaina - 28 centai už kilovatvalandę (ct/kWh), IAE savikaina - 6,11 ct/kWh. Į bloko statybą bus investuota 1,1 mlrd. litų, pusę statybos kainos - 530 mln. litų - skirs Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, IAE uždarymo fondas, o likusią dalį - Lietuvos elektrinė iš savo pelno ir skolintų lėšų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją