Strateginė įmonė

Pagal A.Koryznos įsakymą visi bendrovės darbuotojai privalo per vieną mėnesį nuo minėtų taisyklių patvirtinimo (iki lapkričio 28 dienos) užpildyti prie jų pridedamą anketą ir privačių interesų deklaracijos formą.

Tokia deklaracija įprasta. "Lietuvos energija" laikoma strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčia įmone, todėl jos personalo patikimumo ir informacinės saugos reikalavimai yra griežti.

Tačiau abejonių kelia deklaracijos klausimai. Visi bendrovės darbuotojai privalo nurodyti įmones ar organizacijas, kuriose turi privačių interesų, kokį nekilnojamąjį turtą valdo, nurodant valdą ir adresą, kokių įmonių akcijų, vertybinių popierių turi, kokias yra įregistravę transporto priemones, kokius įregistravę ginklus.

Rūpi net draugai ir partneriai

Ketvirtame deklaracijos skirsnyje reikalaujama pateikti duomenis apie šeimos narius - sutuoktinį, gyvenimo draugą arba partnerį, vaikus ir įvaikius, tėvus ir įtėvius, brolius ir įbrolius, seseris ir įseseres. "Lietuvos energijai" būtina žinoti, kokie giminystės ryšiai sieja šiuos asmenis su bendrovės darbuotoju, kokie jų vardai ir pavardės, kokia veikla jie užsiima.

Penktame skirsnyje turi būti nurodyti duomenys apie artimus draugus ir gimines, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, bet koks suinteresuotumas ar grėsmė laikytis profesinės etikos. Prie tokių priskiriami kitose energetikos sektorių įmonėse, organizacijose ar kontroliuojančiose įstaigose dirbantys asmenys.

Darbdaviui rūpi ir tai, ar darbuotojas dalyvauja klubų, draugijų, profesinių, politinių ir kitų asociacijų veikloje. Šią informaciją darbuotojas nurodo jam sutinkant.

Perteklinė informacija

Ar teisėtai "Lietuvos energija" renka tokią išsamią informaciją ne tik apie vadovaujamas pareigas einančius, bet ir apie kitus įmonės darbuotojus, LŽ teiravosi Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) direktoriaus Algirdo Kunčino.

"VDAI neįgaliota oficialiai aiškinti įstatymų, todėl galime pateikti tik savo nuomonę, - atsakė A.Kunčinas. - Asmens duomenys gali būti teikiami esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam tikslui, tik tokios apimties, kokios reikia šiam tikslui pasiekti, ir tik esant nors vienam iš Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme numatytų teisėto tvarkymo kriterijų. Be to, įstatyme įtvirtintas proporcingumo siekiamiems tikslams principas reikalauja, kad asmens duomenys būtų tvarkomi tik tokios apimties, kurios reikia jiems rinkti ir tvarkyti, t. y. jei kitos priemonės yra nepakankamos ir/arba netinkamos siekiant teisėtų tikslų. Kai kurie anketoje prašomi pateikti duomenys yra pertekliniai, pavyzdžiui, darbuotojo nuosavybės teise valdomas turtas, duomenys apie išsilavinimą, šeimos narius, įmones ar organizacijas, kuriose darbuotojas turi privačių interesų. Manome, kad gali būti prašoma pateikti tik tuos duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas."

Tyrimo nebus

Pasidomėjus, ar gavusi LŽ raštą VDAI atliks tyrimą "Lietuvos energijoje", paaiškėjo, kad jis nebus pradėtas. Inspekcijos darbuotojos paaiškino, kad jų įstaiga turi gauti skundą asmens, kuris dirba "Lietuvos energijoje" ir privalo teikti duomenis darbdaviui. Prie skundo turi būti pridėtas įmonės generalinio direktoriaus įsakymas, taisyklės ir deklaracija. Redakcijos raštas ir atsiųstos dokumentų kopijos, pasak VDAI darbuotojų, dar ne priežastis pradėti tyrimą. Tai nebus daroma, net jei iš žurnalistų pateiktos informacijos inspektoriai mato, kad "Lietuvos energijos" direktoriaus įsakymu sukurtas precedentas rinkti perteklinius duomenis apie darbuotojus.