Motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos ypač aktualios jauniems tėvams. Nors abiejų pašalpų pavadinimas skamba panašiai ir jas galima net supainioti, iš tiesų jos yra skirtingos.

Motinystės pašalpą, kuri paprastai mokama 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienas po gimdymo, gali gauti tik ligos ir motinystės socialiniu draudimu apdrausta motina, kuri laukiasi ir pagimdo vaiką.

Galimos išimtys

Tiesa, būna išimčių - šią pašalpą dar gali gauti apdraustasis, įvaikinęs naujagimį arba paskirtas jo globėju. Tokiu atveju ši pašalpa mokama nuo įvaikinimo arba globos nustatymo dienos iki tol, kol kūdikiui sueina 70 dienų.

Motinystės (tėvystės) pašalpa pradedama mokėti tada, kai pasibaigia motinystės pašalpos mokėjimo laikas, ir mokama, kol vaikui sueina vieni metai. Vaiko pirmojo gimtadienio diena yra paskutinė motinystės (tėvystės) pašalpos mokėjimo diena.

Šią pašalpą gali gauti ne tik motina, bet ir tėvas, jie patys gali pasirinkti, kuris dirbs, o kuris liks namuose ir augins vaiką. Pašalpa taip pat gali būti paskirta įmotei, įtėviui ar paskirtajam globėjui, tačiau kūdikio seneliai į ją pretenduoti negali.

Ligos ir motinystės draudimą reglamentuoja Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas. Jame nurodyti šia draudimo rūšimi draudžiami asmenys, ligos, motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų skyrimo sąlygos, pašalpų dydžiai bei jų skaičiavimo tvarka.

Reikalingas stažas

Įstatymas nustato, kad teisę gauti motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpas turi tik tie apdrausti asmenys, kurie iki nėštumo ir gimdymo atostogų ar atostogų vaiko priežiūrai iki vienų metų pradžios turi tam tikrą socialinio draudimo stažą.

Stažą sudaro laikotarpiai, kai už dirbantįjį buvo mokamos šios draudimo rūšies įmokos, taip pat kai asmuo gavo ligos, motinystės, motinystės (tėvystės) ar bedarbio pašalpas. Laikotarpiai, kai apdraustieji moka įmokas tik pensijų draudimui, neįskaitomi į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą.

Motinystės pašalpai nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu gauti reikia turėti ne trumpesnį kaip 3 mėnesių draudimo stažą per paskutinius 12 mėnesių arba 6 mėnesių - per paskutinius dvejus metus. Motinystės (tėvystės) pašalpai gauti - ne trumpesnį kaip 7 mėnesių draudimo stažą per dvejus metus.

Kartais žmonėms kyla klausimų, ar tas stažas turi būti nepertrauktas, kartais klausiama, ar jis turi būti įgytas vienoje darbovietėje prieš pat motinystės ar motinystės (tėvystės) atostogas. Tai neturi reikšmės, stažas gali būti "surinktas" net ir po keletą dienų.

Pašalpos dydis apskaičiuojamos pagal asmens draudžiamąsias pajamas, gautas per užpraeitą kalendorinį ketvirtį, skaičiuojant atgal nuo ketvirčio, kurį prasidėjo motinystės ar motinystės (tėvystės) atostogos.

Motinystės pašalpą už nėštumo ir gimdymo atostogas sudaro 100 proc., o motinystės (tėvystės) pašalpą vaiko iki vienų metų priežiūros atostogų laikotarpiu - 60 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio. Paprasčiau kalbant, pašalpos dydis priklauso nuo gaunamo atlyginimo ir nuo jo sumokamų socialinio draudimo įmokų dydžio.

Kartais teiraujamasi, ar pašalpa skaičiuojama tik nuo pagrindinio atlyginimo, ar ir nuo jo priedų. Jeigu nuo atlyginimo priedų mokamos socialinio draudimo įmokos, suprantama, jie įeina į draudžiamąsias pajamas.

Taip pat nesvarbu, keliose darbovietėse žmogus dirba, jo draudžiamosios pajamos sumuojamos. Tačiau įstatymas yra numatęs minimalų ir maksimalų pašalpos dydį.

Minimali motinystės mėnesio pašalpa negali būti skaičiuojama nuo sumos, mažesnės už einamųjų metų draudžiamųjų pajamų ketvirtadalį (šiuo metu - 221,5 Lt), o motinystės (tėvystės) pašalpa - sumos, mažesnės nei trečdalis einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (295,3 Lt).

Maksimali pašalpa negali būti skaičiuojama nuo sumos, viršijančios draudžiamųjų pajamų 3,5 dydžio sumą (šiuo metu - 3101 Lt).

Skiria teritoriniai skyriai

Motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpas skiria ir moka "Sodros" teritoriniai skyriai. Dokumentus pašalpai gauti gali tvarkyti ir pati mama ar tėvas, ir jų darbovietė, o pašalpą "Sodros" skyrius turi paskirti per 10 darbo dienų po to, kai pristatomi visi dokumentai.

Dažnai žmonės kreipiasi į "Sodrą" ir dėl vienkartinių gimdymo pašalpų, tačiau šios mokamos ne iš socialinio draudimo, o iš savivaldybių lėšų, todėl ir kreiptis dėl jų reikia į savivaldybių socialinės paramos skyrius.

Tėvas ar motina, neturintys reikalingo stažo ir teisės gauti motinystės ar motinystės (tėvystės) pašalpų pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, gali gauti Valstybinių pašalpų šeimoms, auginančioms vaikus, įstatymo nustatytas išmokas.

Visus klausimus dėl motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų galima išsiaiškinti kiekviename "Sodros" teritoriniame skyriuje arba susirasti informaciją "Sodros" interneto svetainėje (www.sodra.lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją