S. Stoma etikos sargams aiškino, kad pirkti savo knygas po 3,67 Lt ir dovanoti jas rinkėjams yra geriau nei parlamentinei veiklai skiriamas lėšas leisti po kelis šimtus litų kainuojantiems albumams ar atlasams, tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad politikas nusižengė etikai ir rekomendavo į biudžetą grąžinti 1284 Lt bei 40 ct.

A.Salamakinui priminė jo Lexusą

Į etikos sargų akiratį S. Stoma pateko tuomet, kai žiniasklaidoje buvo paskelbta, kad parlamentaras už 1,2 tūkst. Lt išpirko 350 savo parašytų knygų „Anapus tavęs ir manęs“ egzempliorių. Dar 2002 m. Lietuvos rašytojų sąjungos išleista knyga užsigulėjo knygynų lentynose, tad parlamentaras sugalvojo jas išpirkti ir dovanoti rinkėjams, kolegoms ar žurnalistams.

Knygos buvo pirktos per tris pirmuosius šių metų mėnesius, pinigai sumokėti iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų, kurių per mėnesį Seimo nariui skiriama 1,5 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU), arba apie 3,2 tūkst. Lt.

„Ką bendro turi jūsų knyga su parlamentine veikla – va į šitą klausimą aš neturiu atsakymo?“, - pristatęs klausimo esmę kolegoms pečiais gūžčiojo etikos sargų pirmininkas, socialdemokratas A. Salamakinas.

S. Stoma savo ruožtu šį „priekabiavimą“ sieja su žiniasklaidoje paskelbtais savo komentarais, kuriuose jis sukritikavo iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų prabangius automobilius nuomojančius Seimo narius. Tarp jų yra ir Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A. Salamakinas, kuris nuomoja „Lexus“ markės automobilį, už kurį per mėnesį pakloja po 2,4 tūkst. Lt.

Dėl to tarp parlamentarų posėdyje net kilo ginčas. A. Salamakinas įtikinėjo, kad S. Stomos patikrinimas vyksta įprasta tvarka: „Jokių kerštų čia nėra“, - teigė politikas. Tačiau S. Stomos tai neįtikino. Pirmiausia jis pasipiktino, jog apie klausimo svarstymą nebuvo informuotas, kai galiausiai paaiškėjo, kad kvietimas jam buvo išsiųstas, politikas A. Salamakinui priminė jo Lexusą .

„Ką bendro parlamentinė veikla turi su jūsų važinėjimu Lexusu ? Prie to, kad jūs nuomojatės tą mašiną, dar ir leidžiate pinigus kitiems dalykams“, - šūkavo politikas, o jo balsą perrėkė A. Salamakinas, sakydamas, kad automobilis reikalingas nuvykti susitikti su rinkėjais bei pavadindamas S. Stomą antruoju Gediminu Navaičiu.

Su etika blogai, įstatymai – nepažeisti

Kiek padiskutavę ir nuraminę abu konflikto dalyvius parlamentarai tęsė Etikos ir procedūrų komisijos posėdį bei ėmė klausinėti S. Stomą apie jam metamų kaltinimų aplinkybes.

Politikas aiškino, kad, remiantis teisės aktais, už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas knygas pirkti Seimo nariui leidžiama, tad jis nematąs, dėl ko kilo toks sujudimas. „Bet tai ne savo“, - kontrargumentavo konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

„O kur tai parašyta“, - ginčijosi liberalė Dalia Teišerskytė, kuri kiek vėliau pripažino, jog kolegos elgesys jai atrodo neetiškas, bet esą teisės aktų nepažeidžia.

„Aš galiu prieš šimtą metų savo senelio išleistas knygas nusipirkti ir niekas man nieko negalės pasakyti“, - teigė konservatorių-krikdemų frakcijoje dirbantis S. Stoma.

Tuo metu liberalcentristas Vytautas Bogušis iškėlė hipotetinę idėją, jog A. Salamakinas, jis pats bei D. Teišerskytė galėtų parašyti knygą „Kaip naudoti parlamentinei veiklai skiriamas lėšas“, išleisti ją už parlamentarams skiriamus papildomus pinigus ir vėliau dovanoti ją rinkėjams. „Ar galima būtų padaryti tokį žingsnį“, - juokaudamas klausė politikas.

„Baikit durniuoti“, - atkirto susikrimtęs A. Salamakinas, o D. Teišerskytė klausė, kodėl dėl socialdemokrato Česlovo Juršėno knygoms išleidžiamų pinigų niekas problemų nekelia, o kiti visuomet atsiduria po padidinamuoju stiklu. Politikės nuomone, jeigu norima nubausti S. Stomą, tuomet teisės aktuose būtina aiškiai užrašyti, kad savo knygų pirkti negalima, o kitų – galima, nors pripažino, kad etikos normoms galbūt yra nusižengta.

Po ilgų diskusijų klausimą politikai nutarė išspręsti balsavimu, po kurio paaiškėjo, jog S. Stomos argumentai etikos sargų neįtikino. Dauguma Etikos ir procedūrų komisijos nutarė, jog parlamentaras nusižengė politikui keliamiems etikos reikalavimams bei rekomendavo grąžinti į biudžetą savo knygoms pirkti išleistus pinigus.