Sprendimas Jonines paskelbti valstybine švente ir ne darbo diena priimtas ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje, už tai balsavus 45 parlamentarams, prieš - 13-ai Seimo narių.

Sprendimui Jonines paskelbti nedarbo diena pritarė ir valdančiosios daugumos atstovas, pagonybę propaguojantis socialliberalas Gediminas Jakavonis. Komentuodamas kitų parlamentarų pasisakymus, neva Joninių paskelbimas ne darbo diena per šią šventę skatintų girtuoklystę, G.Jakavonis pareiškė ,"tegu įrodo kas nors, kad Velykos ir Kalėdos yra blaivininkų šventė".

Kai kurie parlamentarai prieštaravo Joninių paskelbimui valstybine švente ir ne darbo diena. "Pasiūlykite žmonėms kas antrą dieną daryti ne darbo diena - jie sutiks", - ironiškai teigė Socialdemokratines koalicijos frakcijos narys Justinas Karosas.

Pasak socialdemokrato, "niekas nėra skaičiavęs, kiek yra populiarių vardų". "Šalia Joninių, populiaresnės gali būti Antaninės, Petrinės bei kitos šventės", - minėjo J.Karosas.

Tuo tarpu opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narys Artūras Vazbys, kalbėdamas apie Joninių paskelbimą valstybine švente, įžvelgė pavojų krikščioniškiems valstybės pamatams.

"Pagonybė grįžta, mes grįžtam į viduramžius ", - minėjo A.Vazbys. Finansų ministerijos duomenimis, poilsio diena biudžetui kainuos daugiau kaip 70 mln. litų.

Apklausų duomenimis, dauguma Lietuvos gyventojų sutiktų dirbti per Tarptautinę darbo šventę - Gegužės 1-ąją ir ilsėtis per Jonines. Seimo sprendimui Jonines paskelbti ne darbo diena pritarė 75 proc. apklaustųjų vyrų ir 68 proc. moterų.

Rasos arba Joninės švenčiamos naktį iš birželio 23-osios į 24-ąją, kai naktys būna trumpiausios.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją