„Policijai nustačius konkrečius asmenis, savo ruožtu „Microsoft“ advokatai taip pat teiks ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo, kuri gali sudaryti bent po maždaug 700 Lt. Būtent tiek kainuoja legali programinė įranga. Tai bus pirmas atvejis, kai policija baus pačius vartotojus. Iki šio atvejo jie visi jautėsi nebaudžiami“, – DELFI sakė asociacijos pirmininkas Vytas Simanavičius.

Pašnekovas neatmeta, kad programinės įrangos gamintoja gali pateikti ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo.

V. Simanavičius pasakoja, kad nelegalios įrangos naudotojus pavyko nustatyti naudojantis ypač populiaria „Torrent“ programa, leidžiančia parsisiųsti nelegalius įrašus.

Šios programos vartotojai, norintys siųstis įrašus, sutinka savo turimomis kopijomis dalintis su kitais.

„Kitaip ši programa neveikia, nes turi vykti nuolatinis dalijimasis. Mes irgi pradėjome siųstis šią „Microsoft Windows 7 Ultimate“ ir programoje matėme visų galinčių pasidalinti IP adresus, kuriuos ir perdavėme policijai. Jai belieka nusistatyti konkrečius asmenis“, – kalbėjo asociacijos pirmininkas.

Tinklalapio computerworld.com duomenimis, Lietuva ir visa Rytų Europa patenka tarp šalių, kuriose „Windows 7“ paplitimas yra vienas didžiausių, tačiau neatmetama, kad tai galėjo lemti būtent suklastotos kopijos.

Kauno Žaliakalnio policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis DELFI patvirtino, kad gautas sąrašas IP adresų, kurie dalijosi nelegalia „Microsoft Windows 7 ultimate“ versija. Jo teigimu, bus kreipiamasi į interneto tiekėjus su prašymu pateikti sutartis su interneto naudotojais.

„Dabar pagal gautus IP adresus reikia nustatyti naudotojus ir spręsti dėl poveikio priemonių taikymo. Mes manome, kad galime susidurti su problema, jog vartotojai bus iš visos Lietuvos, todėl turime minčių šią informaciją siųsti į kitų miestų nuovadas.

Jis pripažino, kad toks tyrimas atliekamas pirmą kartą.

„Tai yra pirmas toks atvejis, kai nustatinėjame vykdomą pažeidimą internetu, o ne platinant kažkokias kopijas kompaktiniais diskais. Anksčiau visi pažeidimai pas mus būdavo nustatomi susiję su kopijų pardavinėjimu kompaktinėse plokštelėse“, – sakė D. Trumpelis.

DELFI primena, kad vasarą sugriežtus Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, žmonės, atsisiuntę ar nekomerciniais tikslais parsisiuntę, viešai patalpinę ar pasidaliję su kitais nelegaliais įrašais, gali sulaukti 1000-2000 Lt baudos ir nelegalaus įrašo konfiskavimo. Pakartotinai padarius tą patį prasižengimą, gresia 2000-3000 Lt bauda su kūrinio konfiskavimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)