Jeigu iš tikrųjų pykina

Psichiatrės ir psichologės, kandidatės į medicinos mokslų daktarus Dilės Enikejevos nuomone, egzistuoja tik viena nesuderinamumo rūšis, dėl kurios tikrai verta skirtis, - tai aversija, kas išvertus iš prancūzų kalbos reiškia “pasišlykštėjimą”. Tuomet ir pykinimas gali būti tikras. Na, pavyzdžiui, alkoholio tvaikas, nevalomi dantys ir besivoliojančios smirdančios kojinės. Ar tam reikia komentarų?

Tačiau juk negali skirtis kažkada mylėję vienas kitą žmonės vien todėl, kad vienas kitam sukelia pykinimo refleksą. Ar egzistuoja iš anksto nulemtas santuokinis nesuderinamumas, kuris skyrybų procesuose įvardinamas dviejų žodžių fraze: “nesutapo charakteriai”?

“Taip, - tvirtina psichologė Dilė Enikejeva, - iš tikrųjų egzistuoja keletas taip vadinamo nesuderinamumo variantų. Viso jų yra trys. Tačiau yra ir porūšiai. Jeigu sutuoktiniai nesuderinami pagal visus punktus (kas būna ypatingai retai), tai yra chroniškas atvejis ir kartu tokiems žmonėms tikrai nėra ką veikti. Grynąja forma kiekvienas variantas puikiai koreguojamas.”

Psichologinis nesuderinamumas

Psichologinis nesuderinamumas pasireiškia, kaip bebūtų keista, vienoduose tipažuose. Iš pradžių jiems gera dėl to, kad jie “tokie panašūs”, o praėjus kiek laiko, pavyzdžiui, du lyderiai, gali pradėti “badytis”, kelti vienas kitam skandalus, o du nykūs, neiniciatyvūs flegmatikai numirs iš nuobodulio žiūrėdami vienas į kitą. Puikiai vienas kitą papildo priešingybės.

Hiperemocionalumas ir ramumas, pavyzdžiui, kai žmona, kaip siurblys, triukšminga ir traukianti dėmesį, o vyras – siurblio “filtras”, neutralizuojantis triukšmą. Arba priešingai. Šeimyninio “žanro” klasika, kuomet jis – “linksmas ir išradingas” medžiotojas, o ji – namų šeimininkė. Ir nors paskutiniu metu atsiranda nemažai porų, kuriose moteris yra socialiai aktyvi, o vyras atlieka “žmonos” vaidmenį (kas abipusiu sutarimu taip pat yra harmoninga sąjunga), namų kūrimas buvo ir išliks visuomet.

Energetika

Jeigu partneriai netinka vienas kitam energetiškai, vienam iš jų viskas gali baigtis jeigu ne psichiatrine diagnoze, tai neuroze tikrai. Kai vyras yra “vampyras”, moteris jo nesant gali jo ilgėtis, o kai jis šalia – jaustis prislėgta ir patirti stiprius galvos skausmus. Toks vyras slopina moterį savo energetika. Pats baisiausias variantas santuokoje, kai abu yra “vampyrai”. Tokiose šeimose pats nekalčiausias “pasilinksminimas” – muštynės. Geriausias energetinis variantas: kai šalia vidutinis statistinis “vampyras” ir “donoras”.

Seksualumas

Būna ir taip. Vyras “nori” žmonos ryte ir vakare ir ne po vieną kartą. Žmona greitai pasitenkina, o po to atsisako įvairiausiomis priežastimis. Arba staiga vyras pradeda išsisukinėti nuo “pareigos”. Tai – seksualinio temperamento ir lytinio sudėjimo nesutapimas. Tačiau moters atveju viskas pataisoma, jos jausmingumas pasiduoda vystymui. Su vyrais viskas sudėtingiau. Juokinga, tačiau vyrų ir moterų lytinis gyvenimas eina skirtingais keliais. Kol moteris “pribręsta” savo aktyvumo piką būdama 30-35 metų amžiaus, tai vyras, kaip kamanė, apdulkina gėlę po gėlės.

Sulaukęs 40 jis po truputį pradeda vysti, o tuo metu jo bendraamžė žmona tik pradeda pilnaverčiai mėgautis šiais malonumais. Tuomet jis pradeda ieškoti stimuliatoriaus jaunos merginos forma, o žmona – guvaus jaunuolio. Dėl to taip paplitę pakartotinės santuokos, kuomet vyras yra vyresnis už savo žmoną mažiausiai 10 metų.

Seksualinio nesuderinamumo “porūšis” – hormoninis – reiškia lovos “apetito” nesutapimą paromis. Ir vyrams, ir moterims tai priklauso nuo hormonų pokyčių organizme. Tačiau tai iš esmės yra niekingi menkniekiai. Tuo tarpu dar vienas porūšis – “priimtinumo diapazonas” – gali būti problema sutuoktinių santykiuose. Pavyzdžiui, sekse. Kuomet jis, tarkime, yra konservatyvus, o ji mėgsta įvairiausias naujoves. Galiausiai jis pradės įtarinėti ją neištikimybe ir santuokos pamatai pradės trupėti. Be sekso sutuoktiniai gali nesutapti kai kuriais buitiniais įpročiais arba gyvenimiškomis vertybėmis.

“Tačiau didžiąja dalimi, - teigia Dilė Enikejeva, - santuokinis nesuderinamumas – tai išpūstas mitas. Jeigu nori gyventi su konkrečiu žmogumi, tai galima surasti daugybę būdų išsaugoti šeimą. Galima netgi iš naujo įsimylėti savo sutuoktinį. Žinoma, su sąlyga, kad jis taip pat to nori.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)