Rezultatai buvo tokie dramatiški, kad tyrimas buvo sustabdytas ir kontrolinei grupei priklausančios moterys, kurių gydymui buvo naudojamas placebo, taip pat buvo pradėtos gydyti šiuo vaistu. Atradimai buvo pristatyti prieš du mėnesius metiniame Motinos-vaiko bendrijos susitikime ir yra paskelbti birželio 12 d.
The New England Journal of Medicine
numeryje.

“Šis tyrimas nepateikia atsakymų apie priešlaikinio gimdymo problemą apskritai, tačiau jis yra stulbinantis, nes tai yra pirmasis efektyvaus metodo, gebančio spręsti didžiausią problemą, su kuria mes susiduriame besirūpindami moterimis nėštumo metu, įrodymas,” WebMD teigia vadovaujantysis mokslininkas dr. Paul J. Meis.

Tyrime dalyvavo 463 moterys, kurių ligos istorijoje yra buvę gimdymų prieš 37-ąją nėštumo savaitę – būtent taip yra apibūdinamas priešlaikinis gimdymas. Ankstesnis priešlaikinis gimdymas yra didžiausias rizikos veiksnys priešlaikiniam gimdymui.

Maždaug du trečdaliai moterų kas savaitę gaudavo iš progesterono išvesto hormono injekcijas jau nuo 16-osios nėštumo savaitės, o likusioms buvo atliekamos placebo injekcijos. Mokslininkai teigia, kad gimdymo iki 37 nėštumo savaitės rizika sumažėjo 34 proc. hormonais gydomoms moterims, o gimdymo 32-ąją savaitę rizika sumažėjo 42 proc. Šiuo metu Meis planuoja panašų tyrimą su priešlaikinio gimdymo rizikos moterų grupe – tai yra tos, kurios nešioja daugiau nei vieną kūdikį. Jis taip pat planuoja atlikti tyrimą, kuriuo bus lyginamas gydymas vien tik progesterono ir gydymas progesteronu ir omega-3 riebiųjų rūgščių papildais, kurie taip pat, atrodo, mažina priešlaikinio gimdymo riziką.

Tai yra antras didelis tyrimas, atliktas šiais metais, kuriuo įrodomas progesterono vaidmuo mažinant priešlaikinio gimdymo riziką. Brazilų tyrime, kurio ataskaita buvo pateikta vasarį, rizikos grupei priklausančios moterys, vartojančios progesterono žvakutes, turėjo dvigubai mažiau priešlaikinių gimdymų nei placebo gydomos moterys.

Progesterono poveikis priešlaikiniam gimdymui buvo tiriamas jau 1960-aisiais, tačiau tyrimas buvo mišrus ir vaistas ilgus metus buvo užmirštas. Jeilio universiteto akušerijos-ginekologijos profesorius dr. Charles Lockwood teigia WebMD, kad du tyrimai neabejotinai atgaivins gydymą progesteronu ir pavers jį pasirinktina terapija rizikos grupei priklausančioms moterims.

“Dabar yra atlikti du puikūs ir labai stiprūs tyrimai, kurie rodo, kad šis gydymas yra efektyvus, o šiuos įrodymus patvirtina ir rimti laboratoriniai duomenys,” teigia Lockwood. “Tai yra puiku, nes iki šiol mes buvome ironiškoje situacijoje, kai pakankamai gerai sugebėdavome nustatyti moters priklausymą priešlaikinio gimdymo rizikos grupei, tačiau negalėjome pasiūlyti joms jokio gydymo.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją