Kaip pranešė Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė spaudai Inga Veterė, meteoritas nukrito netoli „Kundrati“ namų, nukentėjusiųjų nėra. Tarnybai buvo pranešta 17.30 val.

Įvykio liudininkas Ansis Šteinbergas pasakojo, kad iš pradžių išgirdo garsą, primenantį žemai skrendantį lėktuvą. Po to jis pastebėjo ore ugninį vidutinio dydžio objektą.

Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ir policija aptvėrė įvykio vietą. Į Mazsalacą atvyks nacionalinių ginkluotųjų pajėgų atstovai, kurie atliks tyrimą ir išmatuos radiacijos lygį.

Mazsalacos meteoritas nepanašus į kosminio laivo nuolaužą

Latvijos universiteto astronomai ir geologai pasirengę ištirti nukritusi Mazsalacoje meteoritą.

Tai laidoje "900 sekundžių" papasakojo Latvijos universiteto Astronomijos instituto specialistas Ilguonijus Vilkas.

I.Vilkas sakė BNS, jog tai nepaprastai įdomus atvejis, bet kai kurie požymiai kelia abejonių, kad nukritęs daiktas - meteoritas: nukritus meteoritui, išmušusiam tokią didelę duobę, turėjo būti girdimas labai stiprus sprogimas, įtarimų taip pat kelia stiprus blykstelėjimas.

Jis pažymėjo, kad dabar yra daugiau darbo geologams, o ne astronomams. Jį nustebino tas faktas, kad iš duobės, kurią išmušė meteoritas, veržiasi liepsna. Paprastai, meteoritui susidūrus su Žeme įvyksta sprogimas ir aplink pasklinda meteorito dalelės, pažymėjo mokslininkas.
Kas čia įvyko iš tikrųjų, turės išaiškinti mokslininkai - geologai ir astronomai.

Įdomu, jog temperatūra krateryje buvo tokia aukšta, kad uoliena išsilydė, o paprastai krentant meteoritui išsiskiria tiek energijos, kad jo dalelės ir Žemės uoliena pasklinda aplinkui labai toli, pažymėjo I.Vilkas.

"Šiaip ar taip, būtų labai įdomu, jeigu pas mus atsirado savo meteorito krateris, kokio niekur Latvijoje nėra. Keli krateriai yra Estijoje ir Lietuvoje", - sakė mokslininkas.

Į Latvijos teritoriją meteoritų nukrito ir anksčiau, bet jie buvo labai maži ir kraterių neišmušė. Vienintelis Latvijos teritorijoje - Duobelės krašte - 4,5 km skersmens krateris atsirado nukritus meteoritui prieš pusę milijardo metų.

Jau pasklido gandai, kad į Žemę nukrito ne meteoritas, o kosminio laivo nuolauža. Tačiau specialistai tokią tikimybę atmeta. Jeigu tai būtų kosminio laivo arba palydovo nuolauža, teigia mokslininkai, padariniai būtų kur kas rimtesni.

Kaip praneša Latvijos radijas, policija naktį aptvėrė nukritimo vietą ir žmonių ten neįleidžia. Tačiau mačiusieji pasakojo, kad nukritęs dangaus kūnas ne didesnis už futbolo kamuolį.

"Vaizdas įspūdingas. Krateris labai didelis, aplinkui sklinda sieros kvapas", - pasakoja radijui mačiusieji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)