"Cap Gemini Ernst & Young" tyrimo duomenimis, šiuolaikinių ligonių iš interneto gaunama informacija apie ligas ir vaistus dar labiau stiprina gydytojų nepasitikėjimą farmacijos įmonėmis ir jų vaistų pardavimo būdais.

Apklausius 5,5 tūkstančio respondentų 15-oje valstybių paaiškėjo, jog du trečdaliai pacientų patys bando surinkti informaciją apie ligas ir vaistus ir tokiu būdu, jų nuomone, gauti geriausią įmanomą gydymą.

Apklausai vadovavęs "Cap Gemini Ernst & Young" ekspertas Alesderas Makintošas (Alasdair Mackintosh) pareiškė, jog ši tendencija pastebima ne tik JAV, kur farmacininkams leidžiama reklamuoti vaistus tiesiogiai vartotojams, bet ir Europoje, kurioje tokia reklama uždrausta.

"Ligonių, tiriančių įvairius gydymus ir prašančių konkrečių vaistų, skaičius JAV ir Europoje yra praktiškai vienodas, o Vokietijoje jis yra didžiausias", - sakė ekspertas.

Nemažai gydytojų būgštauja, jog farmacijos pramonė vilioja ligonius, kurie nesuvokia visų skirtingų vaistų poveikių.

Beveik trečdalis apklaustų gydytojų pareiškė, jog kartais išgirsta iš ligonių prašymus išrašyti vaistus, kurie nebuvo tinkami ligoniui gydyti arba apie kuriuos jie patys neturi pakankamai informacijos.

65 procentai gydytojų pareiškė nerimaują, jog farmacijos bendrovės neinformuoja jų apie ligoniams siunčiamus pranešimus.

Didžiausios JAV gydytojų grupės - Amerikos medikų asociacijos (AMA) nariai antradienį paskelbė farmacijos pramonei skirtą laišką, kuriame pareiškė palaiką pasiūlymą neleisti farmacininkų atstovams lankytis ligoninėse be aiškaus ligonių sutikimo.

Praėjusį mėnesį įtakingas medicinos žurnalas "British Medical Journal" pasmerkė reguliarius ryšius tarp farmacininkų atstovų ir gydytojų, dėl kurių, anot žurnalo, dažnai skiriami ligoniui nereikalingi vaistai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją