Sveikindamas prieš dvejus metus pradėjusią veikti LOKA su pirmąja paroda, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas visiems jos dalyviams įteikė diplomus ir palinkėjo toliau puoselėti savo pomėgį.

"Parengti šias ekspozicijas buvo kur kas sunkiau negu įprastas fotografijų parodas, bet kartu ir žymiai įdomiau," - sakė jos rengėjas Vytautas Gudelis.

Sporto kolekcininkai - pačių įvairiausių profesijų žmonės, kuriuos suvienijo aistra sportui ir kolekcionavimui.

Viena įdomiausių yra banke dirbančios aistringos futbolo gerbėjos Drąsuolės Bielevičiūtės šalikų kolekcija, kurioje daugiausia yra buvusių lietuvių varžovų šalikų, gautais mainais už lietuviškus. Futbolo atributiką demonstruoja ir panevėžietis Sigitas Juzėnas, renkantis Lietuvos futbolo rinktinės tarpvalstybinių rungtynių bilietus, vilnietis Antanas Maslauskas, kuris renka su lietuviais žaidusių futbolo klubų ženklelius. Kito panevėžiečio, "Ekrano" gamyklos komercijos direktoriaus Aleksandro Michelsono kolekcijoje - beveik viso pasaulio nacionalinių futbolo federacijų ženkleliai.

Krepšinio aistra yra užsidegę Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas Kęstutis Skerys, renkantis nacionalinių krepšinio federacijų ženklelius, šiaulietis Vygintas Ališauskas, kurio kolekcijoje yra krepšinio žaidėjų autografai.

Be abejonės, itin populiari ir olimpinė tematika. Panevėžietis Gediminas Džiautas eksponuoja nacionalinių tautinių olimpinių komitetų ženklelius, vilnietis Darius Kreivys demonstruoja įvairių olimpinių žaidynių talismanų kolekciją, taip pat vilnietis Vytautas Ruzginas pristato olimpinę literatūrą, išleistą užsienyje, o V. Gudelis - įvairią medžiagą iš 1960 metų Romos olimpinių žaidynių, kuriose jam teko pabuvoti.

Pats vyriausias savo stažu kolekcininkas - filatelistas Vytautas Vyšniauskas, kuris renka olimpinę filateliją net nuo 1942 metų, o greičiausia savo kolekciją surinko G.Džiautas - nuo 1994 metų.

LOKA įkurta 2001 metų balandžio mėnesį, o jos prezidentu išrinktas LTOK olimpinio švietimo direktorius Petras Statuta. Šiuo metu LOKA vienija 30 narių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją