Legenda pasakoja apie piemenuką, kuris užkluptas audros gelbėjo savo bandą ir Rokforo (dabar Aerono departamentas) kalnų uoloje pamiršo savo pusryčius – duoną su sūriu. Po kelių savaičių vėl atginęs bandą prie tos uolos, savo paliktą maistą rado padengtą melsvai žaliu pelėsiu.

Kadangi buvo labai alkanas, nugramdė pelėsį ir paragavo sūrio: savotiškas jo skonis ir kvapas piemenuką nustebino. Apie tai sužinoję gretimo vienuolyno vienuoliai patys pabandė pagaminti sūrio su pelėsiais. Taip atsirado garsusis Rokforas, gaminamas su penicillium roqueforti pelėsiais.

Pirmosios žinios apie Rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie turtingą šio sūrio aromatą. Rokforas gaminamas išimtinai tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse, ir Aveyron'e.

Tikras Rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 Karalius Čarlzas VI davė teises brandinti Rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Visi kiti panašūs sūriai (pavyzdžiui, iš karvių pieno) turi būti vadinami kitu vardu.

Sūrio gaminimas nepasikeitė per ilgus amžius – jis brandinamas 4-9 mėnesius natūraliose olose su specialiais pelėsiais, kurie išauginami ant kvietinės duonos. Po sūdymo sūrių galvos subadomos, kad pelėsiai gautų oro ir geriau augtų.

Pjaustydami rokforą pasistenkite nesuardyti pelėsio struktūros. Priešingu atveju sugadinsite sūrio skonį. Šį sūrį geriausia pjaustyti kubeliais ar juostelėmis, o ne riekelėmis. Pjaustyti reikia taip, kad kiekvienos riekelės vienas galas būtų su žievele, o kitas – iš sūrio centro. Rokforas patiekiamas kambario temperatūros.

Rokforas ypač dera su kriaušėmis, vynuogėmis, graikiniais riešutais, salierų stiebeliais.

Kriaušių salotos su rokforu

Reikės:

2-3 kriaušių,
saujos graikinių riešutų,
2 šaukštelių medaus,
pundelio salotų lapų,
citrinos,
rokforo sūrio,
mėtų,
4 valg. šaukšt. alyvų aliejaus.

Graikinius riešutus truputį paskrudinkite ir baigiant kepinti sudėkite medų, truputį pakaitinkite. Smulkiai supjaustykite salotų lapus. Kriaušes supjaustykite plonomis skiltelėmis, kad nepatamsėtų, apšlakstykite citrinos sultimis. Sumaišykite kriaušes su salotomis, sudėkite supjaustytą rokforo sūrį ir mėtų lapelius.

Atskirai pagaminkite užpilą: sumaišykite 4 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, pusės citrinos sultis, pasūdykite. Užpilkite mišiniu salotas, sumaišykite, apibarstykite riešutais.

Svogūnų pyragas su rokforu

Reikės:

500 g šaldytos mielinės sluoksniuotos tešlos,
4 didelių svogūnų galvų,
200 g rokforo sūrio,
1 kiaušinio trynio,
50 g sviesto,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Svogūnus supjaustykite žiedeliais ir apkepinkite svieste.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą pabarstykite miltais ir išklokite didžiąją dalį tešlos, palikdami kraštus.

Ant tešlos dėkite keptus svogūnus ir gabalėliais sutrupintą rokforą, pagardinkite pipirais. Užklokite likusiu tešlos lakštu, gražiai užlankstykite kraštus. Pyrago viršų ištepkite kiaušinio trynio. Kepkite maždaug 30 min.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)