Mano vyras nenori mylėtis, kai ateina tos dienos. Sako, kad tai kenkia sveikatai. Ar iš tiesų tai kenksminga, ar tai tiesiog jo išankstinis nusistatymas?

Lytiniai santykiai menstruacijų metu daugelyje šalių įvairiais laikotarpiais buvo draudžiami. Viena iš tokių draudimų priežasčių – kad kraujas gali privilioti plėšrūnus ir dėl to į pavojų patektų visa gentis ar kaimas.

Kitose kultūrose buvo manoma, kad moteris menstruacijų metu pasižymi ypatinga kerų galia, todėl gali nužiūrėti ką nors pikta akimi ar užtraukti ligą. Iki šiol šalyse, kuriose vyrauja tam tikros religijos, vyrams net nekyla klausimų apie galimybę mylėtis moters mėnesinių dienomis.

Šiuo laikotarpiu moteris būna „nešvari“, todėl bet koks suartėjimas su ja turi būti draudžiamas. Nors toks religinis priesakas galioja tik induistam ir musulmonams, ūkiška dogma apie „nešvarą“ taip įsišaknijo daugelio žmonių sąmonėse, kad lytinis susilaikymas menstruacijų metu tapo bemaž visuotine taisykle.

Šiuolaikinėje visuomenėje skirtingų žmonių požiūris į seksą per mėnesines gali skirtis iki kraštutinumų. Atbaidantys veiksniai, kuriais slopinama seksualinis susijaudinimas menstruacinio periodo metu, yra ganėtinai stiprūs ir galioje ne tik moterims, bet ir vyrams.

Be rūpinimosi moters savijauta, šis atbaidymas gali būti susijęs su estetiniu suvokimu bei su moters drovumu. Moterų seksualinė aistra gali stipriai padidėti viso menstruacijų periodo metu ar kelias menstruacijų periodo dienas.

Be to, seksualinės aistros pasikeitimai įvairiomis menstruacijų ciklo fazėmis smarkiai skiriasi: nuo visiškos aistros ir menstruacijų ciklo fazės sąsajos nebuvimo iki stipraus geismo tam tikros fazės metu ir visiško geismo nebuvimo kitomis fazėmis.

Tarp ginekologų labai paplitusi nuomonė, kad sveika moteris junta stipresnį geismą prieš pat menstruacijas, o serganti kokia nors ginekologine liga – menstruacijų metu ar iškart po jų.

Vyrams menstruacijos paprastai yra moteriško prado įsikūnijimas ir seksualinių santykių siekis šiuo metu gali būti pasąmoningai susijęs su ta specifine būsena, kurioje tuo metu yra moteris. Kartais vien mintis apie tai, kad moteriai tuo metu mėnesinės, paskatina vyrą pulti į mylimos moters glėbį.

Mūsų laikais sveikoms monogamiškoms poroms nėra rizikos mylėtis menstruacijų metu.

Kaip reikia mylėtis menstruacijų metu?

Palaukite, kol praeis pačios sunkiausios dienos. Geriausia pozicija, kai vyras būna viršuje. Šiuolaikinė medicina teigia, kad sveikai moteriai seksualiniai santykiai menstruacijų metu yra nepavojingi, jei abu partneriai laikosi atitinkamų higienos taisyklių. Tačiau atminkite, kad kraujo terpė – puiki vieta mikrobams veistis.

Bendros ir vietinės apsaugos nuo patologinių mikrobų susilpnėjimas yra ypač reikšmingas, nes mikrobai, esantys moters lytiniuose organuose arba į juos patenkantys iš išorės menstruacijų išskyrose atranda puikią mitybinę terpę ir pradeda sparčiai daugintis.

Be to, dera įvertinti tai, kad menstruacijų metu iš gimdos išsiskiria gimdos gleivinės ląstelės. Jei šios ląstelės įsitvirtina ne savo vietoje, gali išsivystyti endometriozė – sunki, skausminga liga, kurios metu būna gausu išskyrų ir kuri gali baigtis nevaisingumu. Beje, endometriozė gali išsivystyti ir be jokių lytinių santykių.

Kita vertus, kai kurios moterys sunkiai pakenčia menstruacijas, o seksas tomis dienomis sumažina skausmą, irzlumą, sumažina kraujo išskyrų kiekį ir panašiai. Taigi, kai kam tokio sekso nauda yra didesnė už potencialią žalą.

Norint apsisaugoti nuo galimų infekcijų, vertėtų naudoti prezervatyvą. Apskritai seksualinis aktyvumas menstruacijų metu gali būti ribojamas vien moters savijautos.

Ar seksas gali paveikti menstruacijų periodą, ovuliaciją ar sustabdyti menstruacijas?

Jei būtų kalbama apie triušius, tai atsakymas būtų teigiamas, nes triušių ovuliacija prasideda po lytinio akto. O žmonių seksas neturi jokios įtakos ovuliacijai ar menstruacinio ciklo trukmei.

Tačiau seksualiniai santykiai, ypač kai orgazmas būna stiprus ir ryškus, gali priartinti menstruacijų ciklo pabaigą. Taip atsitinka dėl to, kad su menstruacijų pradžia moters gimdos gleivinė pradeda gaminti prostaglandinus – chemines medžiagas, kurių poveikis panašus į hormonų ir daugiausiai įtakos turinčius gimdos gleivinės kraujagyslėms.

Vyro spermoje taip pat yra prostaglandinų, o kuomet sperma patenka į moters organizmą, prostaglandinų kiekis padidėja. Todėl organizmas greičiau pašalina gimdos gleivinės ląsteles ir mėnesinės baigiasi šiek tiek anksčiau.

Nors kai kuriais atvejais vietinis kraujo priplūdimas, atsirandantis dėl lytinių organų susijaudinimo, gali netgi pailginti menstruacijų periodą. Kuomet mylimasi per menstruacijas, kraujo priplūdimas gali būti toks stiprus, kad kraujavimas gali atsinaujinti, net jei jis ir buvo pasibaigęs.

Ar galiu pastoti, jei užsiimu seksu per menstruacijas?

Paprastai mylintis per menstruacijas moterys jaučiasi labiau atsipalaidavusios, nes nebijo pastoti, tačiau galimybė išlieka.

Jei jūsų menstruacijų ciklas yra trumpesnis už įprastą arba menstruacijos užtruko kiek ilgiau, jūsų ovuliacija gali įvykti menstruacinio periodo metu arba iškart po jo. Spermatozoidai moters organizme gali išgyventi iki 5-7 dienų, todėl gali įvykti apvaisinimas.

Nėštumas taip pat maksimaliai tikėtinas, jei ovuliacijos metu išsivystė ne viena, o dvi kiaušialąstės. Tad apsaugos priemonėmis reikia naudotis net ir per mėnesines.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)