Pataria Giedrius Drukteinis, stiliaus žurnalistas ir svetainės džentelmenams įkūrėjas.

Darykite pertraukas valgydamas. Ką nors papasakokite savo merginai. Turėkite keletą iš anksto paruoštų istorijų ar komentarų.

- Kaip teisingai valgyti suši?

G.D.:  Nesiseka įvaldyti lazdelių, ar ne? Nesijaudinkite. Suši atsirado Japonijoje kaip gatvės maistas. Todėl jis ir yra skirtas valgyti taip, kaip ir buvo sukurtas – pirštais, tačiau švariais...

Kadaise britų džentelmenai valgydami suši net nenusimaudavo pirštinių. Tačiau valgydamas suši niekada nebandykite atskirti žuvies nuo ryžių, niekad nepjaukite jo per pusę, suši yra visada valgomas vienu kąsniu. Nardinti suši į sojos padažą taip pat tinka, tačiau tik vieną pusę. Pradėkite nuo baltos žuvies, tada judėkite prie stipresnio skonio, tokių, kaip su lašiša, ir po dviejų trijų kąsnių užkąskite imbieru. Vasabi – pagal skonį.

- Kam pirma yra užsakomi valgiai restorane – man ar mano moteriai?

G.D.: Šiais laikais nėra didelio skirtumo. Užtenka tik atkreipti dėmesį, į kurį pirmą kreipiasi padavėjas. Net jeigu esate paklausiamas Jūs, žinoma, bus mandagu paklausti damos, gal ji norėtų pirmoji pasakyti, ko nori. Tačiau tais laikais, kai dar buvo laikomasi padorumo ir garbingo elgesio taisyklių, o vyrai buvo džentelmenai ir atitraukdavo damai kėdę bei prilaikydavo jai atidarytas duris, pakvietę ją vakarienės, valgius jai užsakydavo pirmai.

- Ar mandagu valgyti einant?

G.D.: Tik išimtiniais atvejais. Tikras vyras negali valgyti eidamas, nes žino, kad tai atrodo neapsakomai bjauriai ir neelegantiškai. Galiausiai taip valgydamas galite apsitaškyti kostiumą, susitepti rankas.

-  Ar egzistuoja „susitikimo ar atsisveikinimo bučkio“ taisyklės?

G.D.: Niekada nebandykite pabučiuoti žmogaus, kurį matote pirmą kartą. Niekada nerizikuokite pirmas pradėti „šią gražią tradiciją“, net ir su tuo asmeniu, su kuriuo Jus manomai sieja stiprus emocinis ryšys. Jei esate priverstas tai daryti, skruosto priglaudimas prie skruosto yra pakankamas judesys, siekiant išvengti nepatogumo. Tačiau atminkite, vienas pabučiavimas/skruosto priglaudimas visada atrodys kur kas intymesnis, nei du... Tris pabučiavimus palikite Brežnevo laikams.

- Kaip tiksliai reikia panaudoti citrinos ar laimo griežinėlį, pridedamą ant gėrimo taurės krašto?

G.D.: Toks griežinėlis buvo sukurtas kaip gėrimo taurės papuošimas ir skonio stiprintojas. Su juo galite daryti, ką tik pageidaujate – išspausti ar įmesti į gėrimą, arba išvis nuimti. Karštose šalyse galima išvysti tokį griežinėlį įspaustą į butelio kaklelį – tokiais atvejais juo galima nuvalyti ir butelio kaklelį, ypač, jei aplinka yra labai nešvari.

- Kaip teisingai elgtis su servetėle, padėta ant lėkštės?

G.D.: Nelieskite jos, kol prie stalo neatsisės paskutinis svečias ar asmuo, tada išskleiskite servetėlę sau ant kairiojo šlaunies. Formalios vakarienės metu sekite šeimininko pavyzdžiu, darykite taip, kaip jis. Didelę servetėlę geriausia sulenkti per pusę - lenkimas turi būti juosmens, o ne kelio pusėje. Kišti servetėlės kampą už apykaklės – senų milijonierių privilegija, tačiau pateisinama, kai valgote pavojingus patiekalus, tokius, kaip vėžiai ar itališki makaronai.

Jei pasišalinate nuo stalo trumpam, sulenkta servetėlė turi būti palikta kairėje lėkštės pusėje, jei nueinate visam – dešinėje. Jei servetėlė nukrito ant žemės, nekelkite jos, paprašykite kitos.

Jums aktualius klausimus siųskite mums el. paštu: gyvenimas@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją