Žmogus austres kaip maistą atrado dar akmens amžiuje. Nuo tų laikų jos iš kasdienio maisto tapo delikatesu. Bet apie visas šio delikateso paslaptis - iš eilės.

Gera kompanija

Ruginė duona, alyvų aliejus, citrinos, padažas iš vyno acto su svogūnais – tradiciniai austrių palydovai. Ir citrinos šiame sąraše atsirado ne atsitiktinai. Lašas rūgšties – puikus būdas patikrinti, ar austrė yra gyva.

Aštuoni mėnesiai

Kiekvienas gurmanas žino, kad austrių sezonas tęsiasi nuo rugsėjo iki balandžio, bet ne kiekvienas žino dėl ko. Viena iš priežasčių slypi žiloje senovėje. Gegužė, birželis, liepa, rugpjūtis – karšti mėnesiai, o austrės – itin greitai gendantis produktas. Šaldytuvų anksčiau nebuvo, greitai pristatyti produktų taip pat nebuvo įmanoma.

Dabar yra ir šaldytuvų, ir lėktuvų, bet vasarą valgyti austrių vis vien nepradėta. Šiuo metų laiku moliuskai pradeda daugintis ir tampa drumstai baltos spalvos bei specifinio skonio. Bet tai būdinga tik „laukinėms“ austrėms. Fermose auginamos austrės yra skanios bet kuriuo metų laiku.

Subtili užuomina

Austrės – tai ne tik gurmaniškas patiekalas, bet ir tikras organizmui naudingų medžiagų šaltinis: jose yra cinko, geležies, magnio, vario, kalcio, natrio, jodo, fluoro, fosforo, gliukozės, vitaminų А, В1, В2, В6, С, РР, В12. Be to, austrėse yra vos 2 gramai riebalų, o šimte jų gramų tėra 60-70 kalorijų. Nors iš pirmo žvilgsnio blizganti gliti austrė gali pasirodyti kaip tikra riebalų sankaupa. Štai dar vienas posakio, kad išvaizda gali būti apgaulinga, patvirtinimas.

Beje, apie išvaizdą. Austrės labai teigiamai veikia odos, plaukų nagų ir bendrą kūno būklę. Tuo nevengia pasinaudoti ir kosmetologai.

Ne tik skanu, bet ir naudinga

Kol eiliniai žmonės austrėmis mėgaujasi, tiesiog jas prarydami, mokslininkai bando išsiaiškinti, kokiu gi būdu šis moliuskas taip teigiamai veikia potenciją ir libido. Paaiškėjo, kad paslaptis slypi ypatingose amino rūgštyse, kurios skatina abiejų lyčių atstovų lytinių hormonų sintezę.

Reikia nepamiršti, kad šios medžiagos yra jautrios šilumos poveikiui ir suyra bandant austres apdoroti kaitra. Todėl austres geriau valgyti žalias. Vyrai turi dar vieną priežastį mėgautis šiais jūros gyvūnais: austrėse esantis cinkas gerina spermos kokybę ir spermatozoidų kiekį.

Tiesą sakant...

Gurmanai jau ilgą laiką bando paaiškinti austrių gebėjimą didinti seksualumą. Pavyzdžiui, manyta, kad jei jau šie moliuskai yra hermafroditai, tai juose yra dvigubas seksualinės energijos užtaisas. Ir šiuo užtaisu noriai dalinamasi su gyvį praryjančiaisiais. Austrių dvilytiškumas yra ir kito stebėtino mito atsiradimo priežastis: moliuskų vartojimas neva skatina homoseksualinius polinkius.

Kurį laiką dėl to netgi buvo gerokai sumažėjęs austrių populiarumas. Laimei, šis klaidingas mitas netrukus buvo paneigtas. Bet už tai gimė kitas mitas: „tikra“ (gyva, gera, brangi, sultinga, skani ir t.t.) austrė praryjama (kadangi yra gyva) cypia mūsų burnoje. Priimkite tai kaip aksiomą: moliuskai patys jokių garsų neskleidžia. O cypė greičiausiai pačių mitą pagimdžiusių gurmanų ausyse.

Rūšių kilmė

Gamtoje egzistuoja dvi pagrindinės austrių rūšys: „plokščiosios“ (Flat Oysters, europinės) ir „giliosios“ (Deep Oysters, japoninės). Pirmosios gyvena Viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno pakrantėse, o priklausomai nuo srities, kurioje auginamos, yra vadinamos Maren, Oleron, Belon, Buzig ir panašiai. Antrosios kurį laiką gyveno tik Ramiajame vandenyne, prie Japonijos krantų.

Bet praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje prie Portugalijos krantų nuskendo laivas su japoninių austrių kroviniu, kurioms visai patiko Europos pakrančių vanduo. Jos įsikūrė naujoje vietoje ir pradėjo daugintis. Giliosioms austrėms „vardai“ suteikiami pagal auginimo būdą: huitre pleine mer (augintos giliai), la fine de claires ir la speciale de claires (augintos seklumoje).

Tarp kitko

Būtina sąlyga, norint patirti maksimalų austrių valgymo malonumą – jos privalo būti nepriekaištingo šviežumo.

Ir nepamirškite, kad gurmanams svetimas apsirijimas, o kas per daug, tas nesveika. Sklando gandai, kad Prancūzijos karalius Henrikas I mirė meilės akto metu, kai per vakarienę persivalgė geismą žadinančių moliuskų.

Jei norite tikrai įspūdingo vakaro, užtieskite stalą dailia staltiese ir austres patiekite su supjaustyta bagete. Uždekite žvakę ir tinkama nuotaika jau sukurta.

2 porcijoms reikės:

12 šviežių austrių, išlukštentų ir nusausintų,
3 šaukštų sviesto + 1 šaukštelio kepimo indui patepti,
1 susmulkintos česnako skiltelės,
1/2 stiklinės sauso duonos minkštimo,
1-2 šaukštų šviežiai susmulkinto Parmezano sūrio,
2 šaukštelių šviežių susmulkintų petražolių,
druskos ir prieskonių pagal skonį.

Sviestu ištepkite kepimo indą. Mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite česnaką bei duoną ir kaitinkite vidutinėje temperatūroje, kol mišinys pagelsvės ir taps trapus. Nuimkite nuo ugnies, suberkite petražoles. Mišinį užpilkite ant austrių ir apibarstykite Parmezanu.

Kepkite austres įkaitintoje orkaitėje apie penkiolika minučių. Patiekite šiltas.

Skanaus!

Kaip valgyti austres - Liutauro Markevičiaus patarimai.