"Mano nuomone, tai nuostabu, kad klasikinis herojus (Finčas) taip visus sujaudino, - sakė AFI direktorius Jeanas Pickeris Firstenbergas (Žanas Pikeris Firstenbergas). - Tos emocijos niekur nedingo".

Abiejuose sąrašuose yra nemažai klasika tapusių filmų ir herojų, tokių, kaip "Kasablankos" (Casablanca) naktinio klubo savininkas Rikas Blenas, kurį vaidino Humphrey Bogartas (Hamfris Bogartas), ir drąsusis šerifas Vilas Keinas iš filmo "Vidurdienį" (High Noon), kurį vaidino Gary Cooperis (Geris Kuperis). Jie "gerajame" sąraše užėmė atitinkamai ketvirtąją ir penktąją vietas.

Pirmajame "gerųjų" penketuke dar yra antrąją vietą pelnęs Harrisono Fordo (Harisono Fordo) Indiana Džounsas iš "Dingusios skrynios beieškant" (Raiders of the Lost Ark) ir trečiojoje vietoje atsidūręs Seano Connery (Šono Konerio) Džeimsas Bondas iš juostos "Daktaras Ne" (Dr. No).

Tarp penkių didžiausių piktadarių yra Anthony Perkinso (Entonio Perkinso) suvaidintas žudikas Normanas Beitsas iš Alfredo Hitchcocko (Alfredo Hičkoko) "Psichozės" (Psycho), kuriam atiteko antroji vieta, ir Margaret Hamilton ragana iš 1939-ųjų filmo "Ozo šalies burtininkas" (The Wizard of Oz), kuri yra ketvirtojoje vietoje.

"Blogojo" sąrašo trečiojoje vietoje yra Davido Prowse'o (Deivido Prauso) Dartas Veideris iš juostos "Žvaigždžių karai V: Imperija kontratakuoja" (The Empire Strikes Back), o penktojoje - Louise Fletcher (Luis Flečer) suvaidinta seselė Rečed iš filmo "Skrydis virš gegutės lizdo" (One Flew Over the Cuckoo's Nest).

Pastaraisiais metais Los Andžele įsikūręs AFI sudarė dar penkis panašius sąrašus - geriausių visų laikų filmų, geriausių komedijų, geriausių siaubo filmų, geriausių romantinių filmų ir ryškiausių žvaigždžių.

AFI vertintojai rėmėsi keliais kriterijais, tokiais kaip, pavyzdžiui, filmo herojaus poveikiu visai kultūrai.

Tarp kitų gerai žinomų "didvyrių" yra septintojoje vietoje atsidūręs Rokis Balboa iš "Rokio" (Rocky), kurį vaidino Sylvesteris Stallone (Sylvesteris Stalonė) ir 10-ojoje vietoje esantis "Arabijos Lorenso" (Lawrence of Arabia) pagrindinis herojus, kurį vaidino Peteris O'Toole'as (Piteris O'Tulas).

Į "Piktadarių sąrašą" pateko kompiuteris HAL 9000 iš "2001-ųjų kosminės odisėjos" (2001: A Space Odyssey), esantis 13-ojoje vietoje, ir "Nasrų" (Jaws) ryklys, kuriam teko 18-oji vieta.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją