Tuo tarpu daugiabučių bendrijas vienijančių „Būsto rūmų“ prezidentas Juozas Antanaitis DELFI valstybinę renovavimo programą vadina šnipštu ir primena, kad nei šiemet, nei pernai pagal ją neatnaujintas nė vienas daugiabutis.

Juozas Antanaitis
„Jeigu tokia programa būtų buvusi pradėta rengti praeitų metų pavasarį, dabar mes ją labai efektyviai įgyvendintume ir į Lietuvos ekonomiką būtų įlieta gal ir keli milijardai litų. Iš tikrųjų programa nepradėta įgyvendinti, realiai nepradėta įgyvendinti, ji dar vis yra derinama ir su Europos atitinkamomis institucijomis, ir su Europos finansų institucijomis, kurios skiria pinigus. Bet tikimės, kad jau iki metų pabaigos tikrai pradėsime įgyvendinti“, – ketvirtadienį Seime pripažino premjeras.

Tačiau jis ir toliau tvirtino, kad kai bus skirti pinigai, „programa bus pakankamai populiari“.

Jam antrino ir aplinkos ministras, tvirtinęs, kad kol kas „kažko fizinio pačiupinėti negalime“.

„Šiuo metu parengti visi reikalingi dokumentai, vyksta galutinis derinimas su Europos investicijų banku ir bent jau formaliąja prasme, dokumentine prasme, šį mėnesį visi pasiruošimo darbai bus užbaigti ir bus priimti visi reikalingi norminiai dokumentai. Tada prasidės jau realus (darbas – DELFI). Tada galima bus klausti apie realius skaičius, kas pateko į rinką, kas ne. Iki to laiko mes kažkokio fizinio pačiupinėti negalime“, – sakė jis.

Gyvena su nupjautais radiatoriais

„Nei šiemet, nei pernai pagal valstybinę programą nerenovuotas nė vienas daugiabutis. Atvirkščiai, dabar stovi 140 pastolių, ant kurių nedirba nė vienas žmogus. Naujoji programa nėra iki galo sutvarkyta, o pagal senąją absoliučiai niekas nevyksta. Valstybė lyg ir turi pinigų sumokėti savo dalį, bet gyventojas neturi. Šiuos pinigus jis gali gauti iš banko, bet bankai neduoda paskolos. Taigi darbus pradėjusios bendrijos yra įstrigusios. (...) Vietoj 500 žadėtų daugiabučių išėjo šnipštas“, – kalbėjo J. Antanaitis.

Taip pat, anot jo, Vilniaus miesto savivaldybė, pažadėjusi per mėnesį gyventojams grąžinti pinigus už projektų rengimą, tai ketina padaryti tik po dvejų-trejų metų.

„Žodžiu, padėtis yra daugiau nei tragiška. Bankai siūlo tokias paskolų palūkanas, kad bendrijoms neapsimoka imti. Tačiau, pavyzdžiui, Klaipėdoje viena bendrija sutiko skolintis už 14 proc. metinių palūkanų, nes pas juos name yra nupjauti radiatoriai, jie sutiktų už bet kokią sumą imti paskolą, bet bankas vis tiek neduoda pinigų“, – pavyzdį pateikė pašnekovas.

Jis apskritai abejoja ir naujosios programos nauda bei sėkme netgi jai pradėjus veikti.

„Nė vienas žmogus nepradės naujo projekto žinodamas, kad senieji projektai buvo sužlugdyti ir žmonės įvaryti į kampą, į skolas. Todėl pasitikėjimo nėra, o jeigu jo nėra, vadinasi, nebus ir progreso. (...) Vakar buvo konferencija apie pastatų modernizavimą ir teritorijų sutvarkymą, iš kurios ministras išėjo nuo pradžios praėjus 25 minutėms, joje nebuvo ir nė viceministro. Tai yra lakmuso popierėlis, kuris rodo, koks yra Aplinkos ministerijos požiūris į namų modernizavimą ir atnaujinimą“, – apie situaciją kalbėjo „Būsto rūmų“ prezidentas.

Šiuo metu, anot jo, Lietuvoje pagal valstybinę programą yra renovuota maždaug 200 daugiabučių, o renovuotinų yra 28500.

Dar ankstesnė Vyriausybė buvo užsibrėžusi tikslą iki 2020 m. atnaujinti 70 proc. daugiabučių, kurie pastatyti anksčiau nei 1993 m., taigi norint pasiekti šį tikslą reikėtų per metus renovuoti maždaug po 3000 namų.

J. Antanaičio manymu, tai yra neįmanoma. „Tai yra utopija, ši narcicizmo programa yra neįgyvendinama, tai yra neįmanom. Reikia pripažinti, kad įvyko mūsų gerų norų bankrotas ir tiesiog pradėti realiai pasvarstyti ir daryti“, – tvirtino jis.

Pašnekovo manymu, modernizuoti daugiabučius reikėtų pradėti ne remiantis gyventojų noru, o technine namo būkle.

„Mes turime 22,4 proc. daugiabučių, kurie sunaudoja daugiau nei pusę visos Lietuvoje suvartojamos energijos. Todėl pirmiausiai juos reikia modernizuoti be jokių gyventojų paklausimų: „norite ar nenorite“. Žmogus turi tik arba sutikti, kad valstybė jį paremtų arba tada mokėti už visą sunaudotą energiją be jokių kompensacijų“, – dėstė J. Antanaitis.

DELFI primena, kad Vyriausybė dar pavasarį patvirtino naują daugiabučių renovacijos modelį, pagal kurį valstybė iš specialaus fondo dengtų 15 proc. bendrijos išlaidų, o likusiai sumai suteiktų lengvatinę paskolą su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis.

Į šį fondą Vyriausybė planavo pritraukti apie 1 mlrd. Lt europinių lėšų bei paskolų iš Europos investicijų banko ir maždaug 2 mlrd. Lt iš Lietuvoje veikiančių komercinių bankų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją