Pagrindinėje menininkų rezidencijų programoje ”Gyvas požiūris” – 29 projektai. Šią programą lydės net 9 satelitinės parodos, o lankytojus į meno kūrybos, suvokimo ir mėgavimosi juo procesus įtrauks 9-tas edukacinės programos ”Traukinys B” priemonių (daugiau kaip 50 renginių ir ekskursijų).

Gyvai bendrauti su menininkais ir griauti barjerus tarp meno ir ”paprasto žmogaus“ – toks pagrindinis 7-osios Kauno bienalės tikslas. Šį rudenį vyksiančios ”Textile 09” lankytojai bus pakviesti kartu tyrinėti meno kūrybos procesą, kūrybinio bendradarbiavimo formas, diskutuoti apie tekstilę ir jos sklaidą. Kiekvienas, apsilankęs bienalėje, galės tapti projektų dalyviu – ne tik stebėti, kaip atsiranda kūriniai, bet netgi įsijungti į kūrybinį procesą, bendradarbiauti su menininkais, kurti.

Bienalė vyks aštuonias savaites: po keturių savaičių atvirų dirbtuvių spalį, visą lapkritį galėsite tyrinėti ir mėgautis išbaigtą pavidalą įgavusiais kūriniais.

Štai spalio 1-ąją Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus galerijose darbą pradeda bričių Tracy‘ės Allen ir Ruthos Marques mobilus drabužių etikečių keitimo biuras, japonės Kakuko Ishii mizuhiki (popierinių gijų vijimo meno) seminaras, grupės „TRY3“ „Vargo mokykla“, Linos Jonikės ir Linos Gutauskienės šilko tapetų tapymo dirbtuvės, švedžių Annika‘os Ekdahl ir Birgitta‘os Nordstrom interjerų kūrimo „centras“ „Prieglobstis“, Virginijos Kirvelienės rankų darbo popieriaus dirbtuvės, serbiškas Nena‘os Skoko Snežana‘os & Co. projektas „Renovacija – meno paslaugos“, Daivos Zubrienės ir švedės Margareta‘os Nystrom audimo ir tekstilės rankdarbių dirbtuvės-patirties keitykla „Kalba – tekstilė“, Marijonos Sinkevičienės, Rūtos Narvydienės ir Sigitos Saulėnienės ekologinio meno dirbtuvės „Žmogus – gyvoji gamta“.

Bienalė atidaroma spalio 1 d. M. Žilinsko dailės galerijoje pristatant dvi satelitines parodas: Lietuvių šiuolaikinės tekstilės parodą „Aistringoji Lietuvos tekstilė“ ir autorinę lenko Włodzimierzo Cygano parodą „Už manęs“. Spalio 2-ąją galerijoje „Balta“ bus atidaryta tarptautinė paroda „Azija–Europa. Pluošto menas“, o spalio 3-ąją „Meno parke“ savo parodas pristatys grupė „Baltos kandys“ („Šventė“) ir Agnietė Janušaitė („Portretinis atvaizdas“). Dar viena įdomi paroda atsidarys spalio 6 d. Kauno paveikslų galerijoje, kur vienoje ekspozicijoje bus galima palyginti keturių dabartinių VDA Kauno dailės fakulteto Tekstilės katedros studenčių ir keturių jų dėstytojų studentiškus darbus.

Visą spalį M. Žilinsko ir Kauno paveikslų galerijose skelbiami šeimų savaitgaliai – menininkai į savo dirbtuves kviečia šeimas. Rezidencijų programos autoriai taip pat yra paruošę ypatingų užduočių lapus vaikams, kurie apėję parodą galės susegti šiuos lapus į savo asmeninę Bienalės knygą. Kiekvieną spalio pirmadienį VDU galerijoje „101“ vyks menininkų paskaitos. Jie taip pat pirmadieniais–ketvirtadieniais savo kūrybą pristatinės, ves paskaitas ir diskusijas viešbučio Reval Hotel Neris kavinėje. Spalio 9, 23 ir lapkričio 27 d. menotyrinį Bienalės kontekstą debatuose aiškinsis meno profesionalai ir studentai. Lapkritį ekskursijas po parodas ves tokie garsūs Lietuvos kultūros kūrėjai kaip Laima Oržekauskienė, Rasa Andriušytė-Žukienė ir kt.

”Textile 09” organizatoriai siekia, kad bienalė taptų gyvo bendravimo, tiesioginio bendradarbiavimo tarp menininkų, meno kritikų, vadybininkų, meno mylėtojų ir su menu nesusijusių žmonių platforma. Čia atvirai ir tiesiogiai susidurs skirtingi požiūriai, išryškės įvairiapusė meno vertė – kultūrinė, dvasinė, socialinė, politinė, ekonominė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją