Atsako Lazdijų rajono apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Algida Banienė.

Baudžiamojo kodekso 312 straipsnyje numatyta baudžiamoji atsakomybė už kapo išniekinimą. Šio straipsnio 1 dalyje numatyta atsakomybė tam, kas suardė ar kitaip išniekino kapą arba suniokojo paminklą, arba išniekino kitą viešosios pagarbos vietą.

oks asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Už šio nusikaltimo padarymą atsako pakaltinami, sulaukę 16 metų, asmenys.

Už tam tikrus nepilnamečių nuo keturiolikos iki šešiolikos metų padarytus pažeidimus, numatytus Administracinės teisės pažeidimų kodekso 13 straipsnyje, administracinėn atsakomybėn traukiami tėvai arba globėjai (rūpintojai), todėl tėvai turėtų atidžiau prižiūrėti vaikus, linkusius daryti nusikalstamas veikas.

Asmenys, kurie atliko vandališkus veiksmus kapinėse ar kitoje viešosios pagarbos vietoje arba dėl rasinių, nacionalinių ar religinių motyvų išniekino kapą ar kitą viešosios pagarbos vietą, baudžiami viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Kapo išniekinimu laikomi bet kokie veiksmai, kuriais suardomas kapas, tvorelė, ar kiti daiktai: veja ant kapo, gėlės, apšvietimas, kiti įrenginiai, skirti mirusiojo atminimui pagerbti, o taip pat veiksmai, kuriais suniokojamas paminklas. Kapo išniekinimu taip pat gali būti įvairių įžeidžiančių užrašų užrašymas ant paminklo, kuriais tyčiojamasi iš mirusiojo ar jo artimųjų, paminklo ar kitų įrenginių užpylimas dažais, įvairių daiktų, rodančių nepagarbą mirusiajam ar jo artimiesiems, primėtymas.

Asmenys, kurių artimųjų kapai buvo išniekinti, turėtų kreiptis į rajono policijos komisariatą, kurio veiklos teritorijoje galimai buvo padaryta nusikalstama veika.

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per aštuonis šių metų mėnesius užregistruota 31 nusikalstama veika dėl kapo išniekinimo. Penkios baudžiamosios bylos dėl minėtos nusikalstamos veikos perduotos teismui, šeši tyrimai nutraukti.