Anot VKEKK, tokiu būdu įmonių viršutinės ribos bus sumažintos 5-6 ct/kWh. Kitąmet dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo elektra turėtų brangti, tačiau dėl priimtos metodikos mažiau, nei skelbta anksčiau.

VKEKK prognozuoja, kad kitąmet už elektrą gyventojai gali mokėti 10 ct/kWh daugiau nei šiemet. Šiuo metu už elektrą gyventojai moka 35 ct/kWh.

Pasak VKEKK pirmininko V.Poderio, šiandieninis komisijos sprendimas yra visų metų intensyvaus darbo išdava. Komisijai pavyko įrodyti Seimui ir Vyriausybei, kad ankstesnis Elektros įstatymas buvo ydingas, todėl jį pakeitus ir pataisius kainų skaičiavimo metodikas, įmonių viršutinės ribos bus sumažintos 5-6 ct/kWh, ir Komisija turės realų įrankį reguliuoti elektros perdavimo ir skirstymo kainas.

Konkretūs elektros energijos tarifai 2010 metams bus paskelbti lapkričio pabaigoje. Tačiau anot V.Poderio, jau dabar aiški situacija, kad skirstomųjų tinklų įmonių turto vertė dėl turto perkainojimo per kelerius metus kiekvienoje įmonėje buvo padidinta po 2 mlrd. litų. Vienos iš įmonių – AB „VST“ – veikla buvo orientuota į dividendus ir jų išsimokėjimą. AB Rytų skirstomieji tinklai investavo daug, tačiau ne visada efektyviai, todėl didino tikrąją turto vertę.

Nustatant naujas kainas, pirmą kartą Lietuvoje gali atsitikti taip, kad pvz., Vilniaus ir Kauno gyventojai už elektrą atsiskaitys skirtingais tarifais ir tarifas gali skirtis 1-2 centais už kilovatvalandę. Tačiau galutinį sprendimą dėl tarifų suvienodinimo turės priimti akcininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją