„Maisto papildų nepakanka, reikia keisti mitybos įpročius ir pradėti sportuoti“, - tikino Medicinos diagnostikos centro gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė. Maisto papildai, skirti lieknėjimui, yra papildoma priemonė.

Anot dietologės, neretai moterys geria piliules ieškodamos psichologinės pagalbos bei paramos lieknėjimo kelyje. Tačiau reikia susitaikyti su liūdna tiesa: stebuklų nebūna ir, išgėrus kelias piliules, nereikalingi kilogramai magiškai niekur nedings. Svorio mažinimo procesas yra daug ilgesnis ir reikalauja daugiau pastangų - turi pasikeisti visas gyvenimo būdas.

Veikliosios medžiagos maisto papilduose yra labai įvairios. Tačiau jų poveikis dažniausiai būna nukreiptas į tris pagrindines sritis. Vieni maisto papildai brinksta skrandyje ir suteikia pilnumo pojūtį, taigi turėtų malšinti alkio jausmą. Kitos medžiagos veikia žarnyne ir turėtų absorbuoti dalį riebalų. Didelė dalis papildų arba laisvina vidurius, arba šalina skysčius iš organizmo.

„Negalima sakyti, kad maisto papildai lieknėjimui padeda sumažinti svorį. Žinoma, svarstyklės rodo skirtingus skaičiukus prieš ir po papildų vartojimo, tačiau svoris mažėja skysčių sąskaita. Tai nėra toks rezultatas, kurio siekia žmonės, norintys sulieknėti“, - DELFI sakė dietologė A. Jauniškytė.

Vartojant skysčius šalinančius maisto papildus ilgą laiką arba didesnėmis dozėmis, gali išsivystyti fiziologinė priklausomybė. Antinksčiai pradeda gaminti daugiau hormono aldosterono, kuris kaupia skysčius. Dietologės teigimu, organizmas „reaguoja į lėtinę dehidrataciją ir ima kaupti skysčius. Jų susikaupia pakankamai daug. Nutraukus papildo vartojimą, kūne gali atsirasti patinimų, tai yra, skysčio sankaupų“.

Tokie patinimai praeina, tačiau žmogus, labai susirūpinęs savo išvaizda ir svoriu, negali susitaikyti, kad jo svoris vėl pasikeitė, jam kūno patinimai atrodo nemaloniai. Tokiais atvejais iš naujo griebiamasi maisto papildų.

Priklausomybė nuo maisto papildų lieknėjimui nėra labai išplitusi. Retai pasitaiko atvejų, kai žmogus geria papildus nuolat - kiekvieną dieną ir metų metus. A. Jauniškytė teigia, kad žmonėms, kovojantiems su antsvoriu, dažnai trūksta nuoseklumo, plano laikymosi. Be to, papildų poveikis dažniausiai nebūna labai akivaizdus ar ilgalaikis.

Maisto papildai medžiagų apykaitai neturi įtakos?

Anot Aušros Jauniškytės, nėra nė vieno maisto papildo, kuris greitintų medžiagų apykaitą. Padažnėjęs tuštinimasis nėra greitesnės medžiagų apykaitos rodiklis. Medžiagų apykaita – tai reakcijos, kurios vyksta ląstelių lygmenyje, ir jų negali nei pamatyti, nei pajusti, sako A. Jauniškytė.

Pasak dietologės, maisto papildai lieknėjimui "neturi rimtų įrodymų, kad jie padeda atsikratyti papildomo svorio, nežinoma, ar jie saugūs, galiausiai tai net nėra vaistas".

„Kai kurios įmonės yra atlikusios tyrimus, bet jie neįrodo veiksmingumo. Pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau straipsnių apie maisto papildų žalą kepenims. Niekada nereikia žavėtis tokiomis reklamomis, kurios žada, kad atsikratysite 10-15 kilogramų per mėnesį. Jeigu taip ir atsitiktų, organizmas patiria įvairių šalutinių poveikių. Svoris vėl sugrįžta labai greitai.

Dažniausiai maisto papildai lieknėjimui neturi jokios įtakos apskritai – nei teigiamos, nei neigiamos. Apie jūsų „investicijas“ nebent primins tik ištuštėjusi piniginė“, - juokavo dietologė.

Ar egzistuoja psichologinė priklausomybė nuo maisto papildų?

Žmogus gali tapti priklausomas nuo alkoholio, nikotino ar kompiuterinių žaidimų. Psichologai išskiria atskirą grupę priklausomybių, kuri atsiranda nuo priklausomybę nesukeliančių medžiagų.

„Visuomenėje priimta kalbėti apie priklausomybę nuo apsipirkinėjimo, nuo video žaidimų ar kavos. Populiaria prasme, galima teigti, kad „esu priklausomas nuo maisto papildų“, tačiau nėra tokios atskiros medicininės diagnozės“, - DELFI teigė Valgymo sutrikimų centro psichologė I. Lisauskaitė.

Praktikoje gydytojai yra susidūrę su atvejais, kai valgymo sutrikimais sergančioms merginoms diagnozuojama priklausomybė nuo priklausomybės nesukeliančių medžiagų, t.y. nuo diuretikų ar liuosuojamųjų. Psichologės manymu, niekada neišsivysto priklausomybė vienam maisto papildui, nes dažniausiai žmonės juos perka impulsyviai, nelabai domisi, kaip jie veikia, kokios veikliosios medžiagos yra sudėtyje, kokie yra šalutiniai poveikiai.

I. Lisauskaitė pataria susirūpinti draugais ar artimaisiais, kai jie nesustodami ir nesigilindami perka ir geria maisto papildus lieknėjimui. Patartina paklausti: „Kam tu juos geri; ar tau tikrai jų reikia; ar tau tikrai reikia sulieknėti?“

„Jeigu draugė geria papildus nuolat ir dideliais kiekiais, bet neturi viršsvorio, galbūt reikėtų įtarti psichologinę problemą“, - aiškino psichologė I. Lisauskaitė.

Merginos, kurios perka maisto papildus ir beviltiškai nori sulieknėti, juos gerdamos dažnai nesulaukia trokštamų rezultatų ir ima save kaltinti. Jos nepasitiki savimi, jaučiasi nedailios ir mano, kad kažką padarė ne taip, kaip reikėjo, todėl papildai buvo neveiksmingi. Tuomet išbandomi kiti papildai.

„Merginos nesusimąsto, kad jų svoris yra normalus ir jos neturi lieknėti, o piliulės nėra stebuklingos. Taip nusiteikusios merginos „užkimba“ ir tam tikra prasme tampa priklausomos“, - komentavo psichologė ir pridūrė, jog valgymo sutrikimai nėra svorio problema. Tai savęs vertinimo problema.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)