Jungtiniame bandymų projekte dalyvauja Europos Sąjunga, Švedijos energetikos agentūra, degalų kompanijos, transporto sektoriaus ir kitos įmonės, kurių tikslas – įvertinti DME (dimetilo eterio), kaip transporto priemonių degalų, potencialą.

DME gaminamas iš biomasės, arba bio-DME, kuris pasižymi aukšta energetine verte ir nedideliu šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos lygiu visoje grandinėje nuo šaltinio iki panaudojimo transporto priemonėje. Jo žaliava yra šalutinis miško pramonės produktas – juodasis šarmas, kaloringa ir klampi medžiaga. Jeigu vietoj degalų naudojamas ne dyzelinas, o bio-DME, anglies dvideginio emisija sumažėja 95 proc.

„Volvo Trucks“ šiam projektui skyrė 14 „Volvo FH“ sunkvežimių, kuriuos 2010-2012 m. išbandys pasirinkti vežėjai keturiose Švedijos dalyse. Degalų kompanija „Preem“ pastatys degalų kolonėles, todėl sunkvežimiai galės vykdyti regioninių ir vietinių gabenimų užduotis. Pirmasis bandymams skirtas sunkvežimis šiandien pristatomas Pitea mieste, kuriame bus gaminamas bio-DME.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją