„Viltis ateičiai", - taip savo vizitą apibendrino A. Lukašenka, daugiau nei pusvalandį skyręs bendravimui su žurnalistais ir per tą laiką suspėjęs juos pamokyti uždavinėti klausimus bei rinkti informaciją

Apie D. Grybauskaitę

Po Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forumo atidarymo žurnalistų kalbintas svečias teigė anksčiau trečiadienį vykusiame susitikime su D. Grybauskaite susidaręs labai gerą įspūdį.

„Man labai patiko jūsų prezidentės informuotumas, kovingas nusiteikimas ir charakteris. (...) Bet labiausiai patiko tai, kad ji nori nenuvilti Lietuvos gyventojų vilčių ir nemažai nuveikti Lietuvos tautai. Aš gerai žinau situaciją Lietuvoje ir žurnalistų požiūrį į prezidentę. Jis nevienareikšmis. Bet patariu jums: palaikykite savo prezidentę, jei už ją balsavo 70 proc. žmonių", - sakė Baltarusijos vadovas.

Apie verslininkų saugumą

Atremdamas abejones dėl verslininkų saugumo kaimyninėje šalyje, jos prezidentas pasiūlė: „Atveskite man dabar už rankos tą verslininką, kuris sakė, kad nesijaučia saugai Baltarusijoje. Atveskite, ir jis jus visą gyvenimą iki pensijos išlaikys. Padarysiu viską, kad jis jaustųsi saugus. Tai netiesa. Atleiskite, bet netikiu, kad ne jūs sugalvojote tą klausimą".

„Viskas gerai net demokratinėje Lietuvoje nebūna, - pridėjo A. Lukašenka. - Negaliu pasakyti, kad tokioje erdvėje, kaip Baltarusija, esančioje Europos centre, kur susikerta pagrindinės transporto ir kitos magistralės, tiek ant žemės, tiek ore, absoliučiai viskas yra gerai. Taip nebūna. Bet patikėkite – žmonių saugumas Baltarusijoje yra aukštesniame lygyje nei Lietuvoje. Va tai galiu jums tiksliai pasakyti ir garantuoti. Perduokite tam savo verslininkui, jei bus galimybė, tegul ateina pas mane ir paprašo, kad užtikrinčiau asmeniškai jo ir – svarbiausia – jo kapitalo saugumą".

Apie perversmininkus

Paklaustas apie generolą Vladimirą Uschopčiką, kuris Lietuvoje kaltinamas 1991 m. dalyvavęs sąmoksle prieš Lietuvos valstybę, o dabar gyvena Baltarusijoje, prezidentas gerokai nustebo. Tačiau po kelių akimirkų jis paaiškino, kad jei yra „pretenzijų sovietiniams generolams", reikia kreiptis į Rusiją, mat ji, o ne Baltarusija yra Sovietų Sąjungos įsipareigojimų perėmėja. Pretenzijas žmonėms, kurie gyvena kaimyninėje šalyje, A. Lukašenka pasiūlė reikšti pagal tarptautines taisykles. D. Grybauskaitė jam esą pripažino, kad Lietuvos prokurorai suklydo ir neperdavė medžiagos dėl „kažkokių žmonių ekstradicijos".

„Prašau, atveškite mums medžiagą, kaip priimta civilizuotoje valstybėje, kad šitas žmogus į kažką šaudė, nužudė ar bandė ir mes priimsime atitinkamus sprendimus. Todėl nepirškite man: yra kažkoks žmogus, griebk ir vežk. Mes juk demokratai, bent jau jūs. Kodėl jūs mane stumiate į tą diktatūrą?" – sakė A.Lukašenka.

Apie V. Pociūno žūtį

Iš pradžių A. Lukašenką nustebino ir klausimas apie Baltarusijoje žuvusį Valstybės saugumo departamento karininką V. Pociūną. Tik priminus keletą žūties detalių jis prisiminė, apie ką eina kalba: „Žmogus iškrito pro langą, taip? Pareigūnas? O ką, pareigūnai dažnai krenta".

„Aš galėčiau suteikti aiškumo, bet mes sutarėme, kad ne aš šiuo klausimu tai darysiu. Kreipkitės į savo Užsienio reikalų ministeriją, ten absoliučiai viską žino apie šį incidentą. Tegul jie išdėstys priežastis, kodėl tas žmogus iškrito iš balkono. Neturiu teisės apie tai kalbėti, nes tai jūsų saugumo karininkas", - aiškino A.Lukašenka.

Apie iliuzijas dėl ES

A. Lukašenka nustebo ir išgirdęs, kad Lietuvai neprivaloma kiekvieną savo žingsnį derinti su Europos Sąjungos (ES) institucijomis. Tačiau Briuselis esą dažnai tampa kliūtimi plėtojant dvišalius ryšius. Be to, esą būtent nuo ES, o ne nuo Baltarusijos priklauso tolesni šios šalies ir bloko santykiai.

„Prieš ką nors darant jums juk reikia į Briuselį nuvažiuoti, ar ne. Nebūtinai? Ačiū Dievui. Aš buvau neteisingai informuotas. Jei jums nereikėtų kai kuriais klausimais tartis su Briuseliu, mes aktyviau eitume į priekį – ir politine prasme. Neturime problemų ekonomikoje, bet yra kai kurių problemų politikoje, kurias jau pradedame spręsti. Gerų, šiltų santykių tarp mūsų valstybių perspektyvos ne tokios tolimos. Jau su kuo, bet su Lenkija ir Lietuva mes privalome turėti gerus santykius. Mes tai suprantame. Ir ne vien dėl to, kad esame kaimynai, bet dėl neblogos bendros praeities. Buvo visko, tačiau bendrai paėmus buvo neblogai", - dėstė A.Lukašenka.

Netrukus jis pareiškė, kad forumo atidaryme kalbėdamas apie ES sankcijų panaikinimą nenorėjo pasakyti, jog keistis turi pati Bendrija, o ne Baltarusija. „Su Baltarusija elgsimės mes – baltarusių liaudis ir šalies valdžia. Kaip ES priims Baltarusiją, jos reikalas. Mes nedemonizuojame ES ir jokių ypatingų iliuzijų dėl to nepuoselėjame. Jei ES – ES, o ne Europa, – nori užtikrinti savo Rytų krypties patikimumą ir saugumą – Lietuva ir Lenkija pačios pirmos turi būti tuo suinteresuotos, – išnaudokite Baltarusiją savo piliečių interesams, saugumui ir gerovei užtikrinti. Mes tam esame pasirengę".

Perklaustas, ar dabartinio santykių su Briuseliu atšilimo langas neužsivers, A. Lukašenka pareiškė, kad „jei nenorėsite, neužsivers, mes tuo nesuinteresuoti ir nieko nedarysime, kad tas langas užsidarytų".

Apie žmogaus teises

Baltarusijos prezidentas teigė su D. Grybauskaite kalbėjęs apie žmogaus teises ne tik šioje šalyje, bet ir Lietuvoje, Rusijoje, ES ir visame pasaulyje.

„Teisė į gyvenimą, į darbą, į pakankamą atlyginimą, šeimos ramybę, priėjimą prie visuomenės informavimo priemonių, ką jūs labai mėgstate, kad būtų galima laisvai rengti demonstracijas ir taip toliau, - svarbiausias žmogaus teises vardino A. Lukašenka. - Aš europiečių klausiu: prašau pasakyti, kurioje srityje, jūsų manymu, yra problemų? Pradedame skaičiuoti. Pasirodo, kad ne viskas pačioje Europoje taip gerai, kaip kai kuriais aspektais Baltarusijoje."

Svečias pateikė pavyzdį – narkotikų, kurie yra „blogis visuomenei, nes atneša AIDS, ligas ir galiausiai mirtį", platinimą bei vartojimą. Europos šalys esą „sudemokratėjo iki to, kad pradėjo platinti narkotikus". Baltarusija į narkotikus „sureagavo griežtai", jie prilyginti tapo baisiems nusikaltimams, „bet mes nepradėjome apie tai kriokti, kaip jūs kartais darote".

A. Lukašenka priminė ir savo žodžius, pasakytus, kai JAV pakilo į kovą prieš Iraką ir jo diktatorių Saddamą Husseiną. Jis tuomet kaltino amerikiečius banditizmu ir naftos troškimu: „Visi reikalavo pakarti S. Husseiną. Pakorė – su jūsų pagalba. Kur branduolinis ginklas?"

Apie kitą prezidento kadenciją

Baltarusijos lyderis neatmetė galimybės dar kartą siekti šio posto. „Šiandien nematau priežasčių man nedalyvauti rinkimuose. Jausiu, kad būsiu prašalaitis, į rinkimus nelįsiu", - teigė jis, tačiau galutinį savo sprendimą pažadėjo paskelti tik prasidėjus oficialiai rinkimų, kurie turėtų vykti 2011 m., kampanijai. „Nepasakysiu, o tai vėl pavadins diktatūra", - pajuokavo A. Lukašenka, pirmą kartą prezidentu išrinktas 1994 m.