Alfredo Barnardo vadovaujama Belgijos mokslininkų grupė ištyrė 226 pradinukus, palyginimui paėmė vyresnių vaikų, paauglių ir suaugusiųjų grupę bei išanalizavo 2 tūkst. astma sergančių vaikų duomenis.

Per tyrimą nustatyta, kad chlorui reaguojant su prakaitu ir šlapimu išsiskiria garai, galintys pažeisti plaučius. Atitinkamų garų įkvėpę vaikai tampa mažiau atsparūs alergenams, galintiems sukelti astmą.

Mokslininkai nustatė, kad ne tik vaikų, reguliariai lankančių baseiną, bet ir paprasčiausiai ant baseino krašto sėdinčių žmonių organizme yra tam tikrų didelės koncentracijos proteinų, kurie naikina plaučių ląsteles.

Mokslininkai, viena vertus, pripažįsta, kad plaukimas dėl baseinuose tvyrančio šilto drėgno oro ir intensyvaus judėjimo yra rekomenduotinas astmatikams. Antra vertus, jei baseino ore pilna pavojingų medžiagų, vietoj naudos galima susilaukti žalos.

Todėl mokslininkai pataria baseinų vandens dezinfekavimui naudoti chloro neturinčias medžiagas. Be to, teoriją dėl galimos chloro žalos plaučiams dar turi patvirtinti kiti tyrimai.

Belgų mokslininkai dar prieš dvejus metus įrodė, kad didelė chloro koncentracija baseinuose kelia pavojų sveikatai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją