Pasitaikė organizacinių nesklandumų

Pokalbyje su DELFI M. Balčiūnas prisiminė Europos čempionato pirmojo, Vroclavo etapo organizacinius nesklandumus, kai Lietuvos rinktinės krepšininkams trūko gero geriamojo vandens, rūbinės dušuose nebuvo šilto vandens ir buvo ankstinamas rytinių treniruočių laikas.

„Pavyzdžiui, iš gerų dalykų galima paminėti maistą ir transportą, kur nebuvo jokių sutrikimų. Viešbutis Vroclave buvo kuklokas ir plius pasitaikė daug tokių smulkmenų, kurios nuotaikos tikrai nepakelia.

Tai visų pirma geriamas vanduo. Reikėjo visą laiką jį patiems pirkti. Kas keisčiausia, penktadienį Lodzėje atėję į treniruotę, radome vėl tą patį vandenį. Mes Lenkijoje penkta diena ir tikrai buvo galima tą problemą ištaisyti.

Buvo Vroclavo arenos rūbinės dušo boileriai sugedę. Nenoriu kritikuoti organizatorių, jie daro, stengiasi. Tos nesklandumų smulkmenos, aišku, nepuošia čempionato, bet tai nėra lemiamas veiksnys kol kas nelabai geram žaidimui“, – DELFI teigė M. Balčiūnas.

Stipriausi grupėje buvo turkai

Vroclave M. Balčiūnui įspūdį paliko turkų žaidimas.

„Blogai, kad pralaimėjome lenkams, bet prieš turkus sunku buvo tikėtis pergalės, nes jie tą komandą rengė penkerius metus ir ji dabar pasiekė meistriškumo viršūnę. 2010 metų pasaulio čempionatas vyks Turkijoje. Penkerius metus turkai pralaimėdavo, o dabar švenčia pergales“, – DELFI paaiškino M. Balčiūnas.

Trauktis nėra kur

Pasak LKF vieno vadovų, kiekvienas antro etapo mačas Lodzėje lietuviams bus tarsi finalas.

„Lodzėje yra stiprūs varžovai. Visi supranta, kad reikia laimėti. Darbas vyksta gerai, procesas valdomas. Nuotaikos po pergalės prieš bulgarus yra geros, komandą apėmė įkvėpimas.

Tas faktorius, kad nėra kur trauktis, lemia, kad nuo šiol kiekvienos rungtynės mums yra tarsi finalas. Tai neleidžia atsipalaiduoti. Jei vyrai išnaudos tą potencialą, kurį turi, tikrai viskas bus gerai.

Su ispanais kalbamės, kas atsitiko? Atrodo, čia buvome favoritai, Vilniuje viskas taip gražiai pavyko, o dabar taip sunkiai žaidžiame“, – pasakojo M. Balčiūnas.

Reikia matyti ilgalaikę perpektyvą

Į Lietuvos krepšinio rinktinės nesėkmes M. Balčiūnas siūlo žiūrėti platesniame kontekste ir be emocijų.

„Reikia analizuoti ne tik šią dieną, o pasižiūrėti į ilgalaikę perpektyvą. Čia reikėtų plačiau žiūrėti. Visą laiką po penkių olimpiadų, kuriose dalyvavome, poolimpiniai metai Lietuvos rinktinei būdavo prasti. Tam yra objektyvios priežastys.

Mes netenkame 50 taškų iš tų žaidėjų, kurie pasitraukė iš rinktinės, taigi reikia taškus kompensuoti kitiems. Artūras Jomantas ir Andrius Mažutis dar nepajėgūs to padaryti. Šiai komandai subręsti reikia laiko. Tas ketverių metų ciklas rodo, kad komanda subręs“, – įsitikinęs LKF generalinis sekretorius.

Treneriai turi amortizuoti kartų kaitą

„Negali žmogus, niekada nebuvęs rinktinėje, ateiti ir iš karto pelnyti 20 taškų. Tokių yra vienetai, pavyzdžiui, ispanas Ricky Rubio. Mes kasmet tokių talentų neturim. Dabar visi kritikuoja A. Mažutį, bet šiai dienai geresnių nėra iš ko rinktis“, – mano pašnekovas.

Pergalės ateina tik išgyvenus kartų kaitą rinktinėje.

„1995 ir 2003 metais Europos vicečempionais ir čempionais tapome priešolimpiniais metais, iškentę ankstesnius sudėtingus kartų kaitos laikotarpius.

Klausimas, kaip treneriai sugebės amortizuoti kartų kaitos procesą ir šią situaciją. Kelti tikslą laimėti medalius yra labai gražu ir tai daryti privalu, bet reikia žiūrėti į realią situaciją“, – pabrėžia M. Balčiūnas.

Permainos rinktinėje bus svarstomos LKF

Lietuvos rinktinė turėtų keistis prieš pasirengimo Londono olimpinėms žaidynėms ciklą.

„Gal mūsų rinktinė šiek tiek keisis per naują pasirengimo 2012 metų olimpinėms žaidynėms ciklą. Bus atnaujinta įžaidėjų grandis. Mūsų jaunieji įžaidėjai, tiesa, dar nėra tokio lygio, bet po poros metų jie įgis praktikos, patirties ir bus kitokie“, – sąmprotavo LKF generalinis sekretorius.

M. Balčiūnas į kai kurių aistruolių raginimus treneriui Ramūnui Butautui pasitraukti iš pareigų nereaguoja.

„Varžybų eigoje kadrinių rinktinės trenerių klausimų nespręsime ir nieko nedarysime. Tai nebūtų protinga. Aukščiausias organas, kuris gali kažką keisti, yra LKF Vykdomasis komitetas. Tik tada bus daromos išvados ir analizės.

Treneriai atiduoda visą save, kaip ir žaidėjai, ir visas kitas personalas tam, kad pasiektume maksimalų rezultatą. Gyvenimas Europos čempionatu ir tuo, ar pateksime, ar nepateksime į ketvirtfinalį – nesibaigia. Buvo dar baisesnių situacijų, kai su Arvydu Saboniu namo parvažiavome po grupės varžybų. Reikia į situaciją žiūrėti iš esmės, o nesivadovauti emocijomis ir keikti visą pasaulį“, – rekomendavo LKF vadovybės atstovas.

M. Balčiūnas mato šviesią Lietuvos krepšinio ateitį.

„Svarbiausia, kad procesas vyksta, mes esame krepšinio elite, tarp stipriausų Europos komandų, tikėkimės, kad būsime ir tarp pajaėgiausių planetos rinktinių. Reikia pasakyti, kad yra keli asmeniniai kvietimai (wild-card) dalyvauti pasaulio čempionate Turkijoje ir mes dėl jų kovosime“, – DELFI žadėjo M. Balčiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją