Priešingai įtikinėjimams, kad moksleiviai puls masiškai mylėtis, jei sargiai bus visiems prieinami, tikrovė pasirodė kitokia. Tose mokyklose bendras lytinių santykių dažnumas net kiek sumažėjo - taip buvo stebėtose Masačūsetso mokyklose.

"Sargių prieinamumas nebuvo susijęs su didesniu lytiniu paauglių aktyvumu, tačiau jau ir anksčiau buvusiems lytiškai aktyviems asmenims sargiai dar labiau padidino aktyvumą", - sakė Džordžo Vašingtono universiteto bendruomenės sveikatos ir profilaktikos katedros bendradarbė Susan Blake (Siuzan Bleik).

Anot jos, sargių programa kaip tik ir siekiama, kad lytiškai aktyvūs visuomenės nariai apsisaugotų nuo lytiniu keliu plintančių ligų, ŽIV ir kitų, bei patys jų neplatintų.

1995 metais Masačūsetse surengus daugiau kaip 4 tūkstančių moksleivių apklausą, apie pusė devintų-dvyliktų klasių moksleivių sakė turėję lytinių santykių, beveik 60 procentų jų teigė naudojęsi sargiais. Apklaustieji lankė mokyklas, kurių penktadalyje veikė prezervatyvų programa.

Beje, sargiai neužtikrina apsisaugojimo nuo nėštumo. Pasak S.Blake, nėščių mergaičių dažnumas mokyklose su tokia programa ir be jos buvo vienodas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją