Beje, duomenys apie moterų libido ryšį su testosteronu tartum byloja, kad moterų seksualiniai troškimai priklauso nuo tų pačių veiksnių, kaip ir vyrų – nuo organizmo biocheminių reakcijų. Tuo tarpu psichologai ryžtingai tam prieštarauja. Jie mano, kad moterų seksualumas priklauso ne tik nuo organizmo būsenos, bet ir nuo socialinių bei emocinių veiksnių, nuo santykių su nuolatiniu partneriu.

„Jei savo išvaizdą vertinate prastai, išaugote griežtoje šeimoje, seksualinį gyvenimą pradėjote nuo nesėkmingos patirties ar jūsų partneris yra egoistas, tinginys arba tiesiog nemalonus žmogus, jūsų libido be jokios abejonės sparčiai artės link nulio“, - įspėja psichologai.

Tačiau tie patys psichologai pabrėžia, kad yra ir neišvengiamų biologinių veiksnių. Pastaruoju metu seksologai daug dėmesio skiria hormonų tyrimams. Kuriama naujos kartos hormonų terapija, kurios paskirtis – stiprinti libido ir šalinti problemas, susijusias su intymiu gyvenimu. Kai kurie ekspertai netgi vadina šiuos preparatus „paskutiniu moterų emancipacijos frontu“.

Tačiau dar niekas tiksliai nežino, kas pirmiau – asmenybė ir elgsenos stilius ar hormonai, teigia psichiatras Chrisas Simpsonas. Tikėtina, kad žmogaus asmenybė ir elgsenos stilius slopina ar skatina tam tikrų hormonų išsiskyrimą, o ne atvirkščiai. Yra puikiai žinoma: kuo dažniau užsiimate seksu, tuo ir noras didesnis.

Nuo ilgalaikio celibato aistra užgęsta, sako C.Simpsonas. Lygiai taip pat moterims, kurios užsiima verslu, didėja atkaklumas, o dėl to kyla testosterono lygis kraujyje. Seksopatologas Johnas Moranas teigiamai vertina hormonų terapiją, bet patvirtina: kartais moters seksualumas didėja ne nuo injekcijų, o vien nuo komplimentų.

Be to, moterų aistringumas kinta bėgant laikui – ir kitaip nei vyrams. Vyrai libido viršūnę pasiekia paauglystėje, o įvairūs šaltiniai nurodo, kad moterys libido viršūnę pasiekia būdamos 35 metų ar netgi vėliau. Jaunystėje moterys patiria seksualinę trauką tokiems partneriams, kurie labiausiai tinka giminei pratęsti.

Biologai mano, kad moteris užprogramuota ieškoti fiziškai tvirto ir gražaus vyro, kuris, be kita ko, dar gali ir šeimą išlaikyti. Tuo tarpu psichologai teigia, kad moterų aistringumą skatina vyrai su gerais genais, kuriuose moterys įžvelgia gerus tėvus ir ištikimus partnerius.

Tačiau psichologinis artumas su žmogumi, kurį pažįstate daugelį metų, žudo erotinę aistrą: „Kam norisi mylėtis su savo broliu ar seserimi?“, - klausia evoliucinės psichologijos specialistas Christopheris Ryanas. Jis teigia, kad antrais bendro gyvenimo metais žmonių tarpusavio seksualinė trauka išnyksta.

Tačiau kai kurie seksologai rekomenduoja moterims mylėtis net ir nenoromis. Rosemary Basson iš British Columbia universiteto (JAV) tyrimais nustatė, kad intymaus ryšio pradžioje moteris dažnai nejaučia nei seksualinės traukos, nei pasibjaurėjimo partneriu, bet trauka didėja kaistant aistroms. „Pats lytinių santykių aktas sustiprina moterų libido“, - teigia R.Basson.

Bene vienintelis dalykas, dėl kurio mokslininkai ir specialistai nesiginčija – tai tezė, kad moterų seksualinę trauką suprasti yra tikriausiai nė kiek ne lengviau nei pačias moteris apskritai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)