Tačiau tyrimais apie sėmenų įtaką cholesterolio kiekiui kraujyje gauta prieštaringų rezultatų, praneša „Reuters Health“.

Tai paskatino dr. Xu Lin iš Kinijos Mokslų Akademijos ir jo kolegas išanalizuoti 28 tyrimų, kuriuose dalyvavo per 1,5 tūkstančio vyrų ir moterų, rezultatus. Tiriamieji kasdien vidutiniškai vartodavo vieną arbatinį šaukštelį sėmenų arba sėmenų aliejaus.

Šios analizė rezultatai, kuriuos paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, sveikų sėmenų vartojimą susiejo su cholesterolio apskritai ir mažo tankio vadinamojo blogojo cholesterolio sumažėjimu.

Toks sumažėjimas buvo žymesnis moterims, ypač išgyvenančioms menopauzę, nei vyrams, taip pat žmonėms, kurių cholesterolio kiekiai tyrimų pradžioje buvo didesni.

Tačiau sėmenys nepadarė didesnio poveikio sveikatai kenksmingų trigliceridų ir gerojo cholesterolio kiekiams.

Kinų mokslininkų grupė taip pat pastebėjo, kad vartojant sėmenų lignino papildus (vidutiniškai apie 430 miligramų), sumažėjo cholesterolio ir blogojo cholesterolio koncentracija, tačiau nemažėjo gerojo cholesterolio ar trigliceridų. Vartojant sėmenų aliejaus papildus, sumažėjimo nepastebėta.

Tyrėjai apibendrina, kad valgyti sveikus linų sėmenis mitybos požiūriu būtų vertingas pasirinkimas.

Šaltinis
Savigydos pramonės asociacija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)