Į šiuos ir panašius klausimus atsako Šiaulių visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Josana Motiejauskaitė.

– Ar pedagogai turi teisę kabinetuose mokyklines kėdės pakeisti paprastomis kėdėmis? Ar leidžiama penktų ir vyresnių klasių moksleiviams sėdėti ant tokių kėdžių?

– Mokymosi klasėse ir mokymosi kabinetuose turi būti naudojami tik mokykliniai baldai. Suolai, mokyklinės kėdės ir stalai turi būti paženklinti atitinkama spalva ar funkcinio dydžio skaitmenine išraiška. Primename, kad mokiniai mokymosi klasėse turi sėdėti savo ūgį atitinkančiuose suoluose. Mokinių ūgiui išmatuoti pradinėse klasėse turi būti ūgio matuoklės.

– Jeigu dėl mokyklos renovacijos vaikai laikinai mokysis antroje pamainoje, kada turėtų prasidėti ir baigtis pamokos? Kokia turi būti pertraukų trukmė?

– Pamokas antroje pamainoje galima pradėti atsižvelgiant į mokyklos galimybes, bet baigti jas būtina pradinių klasių mokiniams ne vėliau kaip 17 val., o aukštesniųjų klasių – 18.30 val. Mokyklai dirbant dviem pamainomis, pirmų, antrų ir baigiamųjų klasių mokiniai turi mokytis pirmoje pamainoje. Antroje pamainoje mokiniai gali mokytis ne ilgiau kaip vienerius mokslo metus- po to būtina ne trumpesnė kaip vienerių mokslo metų pertrauka mokantis pirmoje pamainoje.

– Teigiama, kad pasitaiko atvejų, kai mokiniai klasėse susėda savo nuožiūra, o mokytojai neprieštarauja jų norams. Tada nukenčia mokiniai, turintys regėjimo, laikysenos sutrikimų. Ar gali silpnesnio regėjimo moksleiviai sėdėti ketvirtame ar penktame suole nuo lentos? Prašom priminti, ką turėtų žinoti pedagogai ir tėvai.

– Mokiniai mokymosi klasėje turi būti sodinami atsižvelgiant į jų regą, klausą bei gydytojo nurodymus. Silpnesnės regos ar blogesnės klausos mokiniai turi būti sodinami priekyje, ne toliau kaip trečiame suole nuo lentos, į jų ūgiui pritaikytą suolą. Jeigu mokinio rega pakankamai koreguota akiniais ir jis juos nuolat nešioja, vaikas gali sėdėti bet kurioje mokymosi klasės vietoje jo ūgį atitinkančiame suole. Mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, mokymo klasėje sodinami pagal pedagoginių psichologinių tarnybų arba gydytojų rekomendacijas.

– Ar privalo vyresniųjų klasių moksleiviai valyti kabinetų langus ir atlikti kitus tvarkymosi darbus?

– Pagal Lietuvos higienos normą HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, moksleiviams draudžiama valyti tualetus, langus, šviestuvus bei dirbti maisto ruošimo patalpose.

– Pastaruoju metu itin nerimaujama, kad pamokų krūviai dideli, moksleiviai nuolat patiria didžiulį stresą. Kiek kontrolinių darbų galima skirti per dieną? Ar higienos normoje yra eilutė, kurioje pažymėta, kad mokiniai turi teisę nerašyti 3 kontrolinių per dieną?

– Pagal Lietuvos higienos normą HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, kontroliniams darbams rekomenduojama skirti darbingiausias dienas ir savaitės laiką – antrą ir trečią pamokas antradieniais ir trečiadieniais. Nerekomenduojama – pirmadieniais ir penktadieniais. Moksleiviai per dieną gali turėti ne daugiau kaip 1 kontrolinį darbą.

Šaltinis
Šiaulių visuomenės sveikatos centras
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją