Siūlykite pasirinkimus, kai tik galite: pripažinkime, didžiąją dalį vaiko dienos sudaro nurodymų laikymasis. Mes, tėvai, sakome vaikams, kada būti pasiruošus, kur eiti, kaip elgtis, ką apsirengti, kad nesušaltų. Mokykloje visa jų diena suplanuota pagal nurodymus. Tad kai tik galite, leiskite patiems vaikams rinktis. Tai gali būti paprasčiausias pasirinkimas: „Ar nori vilktis mėlyną, ar raudoną sijoną?“

Pasiūlykite realų pasirinkimą: pavyzdžiui, galite paklausti: „Ar nori banano, ar obuolio skiltelės?“ Tai susiaurins galimybes, bet leis vaikui pareikšti savo nuomonę.

Kai tik įmanoma, duokite vaikui laiko priimti teigiamą sprendimą: išmokti pasirinkti tinkamai gali kainuoti laiko, ir kartais jūsų vaikams tereikia šiek tiek erdvės, kad priimtų „savo pačių“ sprendimą.

Mažiems vaikams pasirinkimus suskaičiuokite ant pirštų: šis žingsnis iliustruos vaikams įvairias galimybes ir padės jiems tikėtis pasirinkimo teisės.

Su vyresniais vaikais kalbėkite apie pasirinkimus iš anksto: tai suteiks jūsų atžaloms galimybę pagalvoti apie pasirinkimus ir priimti apgalvotą sprendimą. Pavyzdžiui, jūs planuojate išeiti pasižmonėti su šeima. Iš tikro juk nėra skirtumo, kur eiti – į parką, į paplūdimį, muziejų – leiskite jiems pasirinkti. Tai leis vaikams įsitraukti į šeimos gyvenimą ir entuziastingiau jame dalyvauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją