Anot atitinkamo tyrimo, dvi valandos, kurias žmogus iš savo laisvalaikio skiria mankštai, daugiau negu perpus sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, palyginti su visiškai sėsliai gyvenančiais žmonėmis.

Tačiau su darbu susijusi fizinė veikla neatstoja mankštos ir gali pakenkti širdies ir kraujagyslių sistemai, nustatė daktaro Wolfgango Keonigo (Volfgango Kenigo) iš Ulmo universiteto medicinos centro vadovaujama mokslininkų komanda.

Net mankštinantis mažiau negu valandą per savaitę, širdies ligų rizika sumažėja 15 proc. Tie, kas fiziniams pratimams per savaitę nepagaili nuo vienos iki dviejų valandų, atitinkamą riziką sumažina 40 proc., o mankštinimuisi skiriantys daugiau kaip dvi valandas per savaitę sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką 61 proc.

"Net toks paprastas užsiėmimas kaip lėtas pasivaikščiojimas gali pastebimai sumažinti mirtingumą", - W. Keonigas rašo Amerikos medikų asociacijos leidžiamame žurnale "Archives of Internal Medicine".

Tuo tarpu su darbu susijusi fizinė veikla dažnai susideda iš trumpų fizinio aktyvumo pliūpsnių ir neprisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos, nustatė Vokietijos mokslininkai. Kita vertus, didesnis mirtingumas galbūt gali būti aiškinimas ir tuo, kad fizinį darbą dirbantys darbuotojai apskritai priklauso žemesnei socialinei klasei.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties ir neįgalumo priežastis išsivysčiusiose pasaulio šalyse.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją