Vienus skelbimus nuo kitų atskirti gana paprasta: pirmuoju atveju darbuotojai renkami pareigoms, kuriose iš tiesų reikalingos specifinės žinios, sugebėjimas valdyti sudėtingus įrankius ar programinę įrangą (programuotojas, teisininkas, inžinierius, buhalteris). Tokiuose skelbimuose vargu ar rasite tokius reikalavimus, kaip „aktyvumas“, „komunikabilumas“ ir panašiai.

Antruoju atveju kalbama apie tokias profesijas, kurias galima įsisavinti darbo eigoje: pardavėjai, vadybininkai (pardavimų, klientų aptarnavimo ir kt.), sekretorės. Čia reikalavimų ir pageidavimų kandidatui sąrašas neretai būna labai ilgas.

Darbo patirtis

Darbo patirties reikalaujama beveik visose darbo pozicijose (net ir sekretorių). Jei patirties sukaupėte mažiau nei reikalaujama, parodykite darbdaviui, kad per šį pusmetį ar metus ar net dvejus susiformavote kaip specialistas: išmokote, įsisavinote, atlikote, pasiekėte. O jei patirties nėra, pokalbyje svarbu pademonstruoti, kad turite pakankamai žinių ir siekio įsisavinti jų dar daugiau.

Kam tai reikalinga darbdaviui? Darbo patirtis – tai tam tikra garantija, kad jau susidūrėte su panašiomis užduotimis ir sėkmingai jas spręsdavote.

Kada tai reikalinga? Kuo aukštesnė siekiama pozicija, į kurią pretenduojate, tuo svarbesnė ankstesnio jūsų darbo patirtis. Vadovaujančiose pareigose įvertinama viskas: ir jūsų hierarchinė padėtis ankstesnėse darbo vietose, ir ankstesnių darbdavių reputacija.

Užsienio kalbų žinios

Skelbime nurodoma, kad ieškoma sekretorės su geromis anglų kalbos žiniomis, kurios bus patikrintos per pokalbį, o praktikoje tokiam naujai įdarbintam žmogui anglų kalbos gali prireikti vos kartą per mėnesį, priimti vos vieną „pasiklydusio“ svečio iš užsienio skambutį. Ir tokių yra bemaž pusė visų atvejų.

Kam tai reikalinga darbdaviui? Visų pirma, pamesti „pasiklydusį“ klientą taip pat nelabai norisi. Antra, darbdavys mąsto taip: jei jau žmogus moka užsienio kalbą, vadinasi, jis yra žmogus išsilavinęs ir inteligentiškas. O su tokiais visuomet maloniau dirbti. Jei maloniai bendraujate, esate apsiskaitę ir gerai išauklėti, bet anglų kalbos nemokate, galite drąsiai siųsti savo CV.

Kada tai reikalinga? Jei įmonė, kurioje ruošiatės dirbti, yra tarptautinė, anglų kalbos žinios bus tikrai būtinos. Tokiu atveju pervertinti savo gebėjimus yra pavojinga, nes pasekmės bus labai ne kokios. O kitose organizacijose tikriausiai pakaks vidutinio užsienio kalbos mokėjimo – tiesiog kad pakaktų suprasti užsienietį ir jam atsakyti.

Apskritai per pokalbį su darbdaviais sakyti, kad laisvai kalbate angliškai, nors iš tikrųjų nesugebate net dviejų žodžių sakinio suregzti, nėra prasmės – jus vis vien demaskuos. Bet, realiai įvertinus savo žinių lygį, galima suprasti, ar to pakaks konkrečiai įmonei.

Asmeninės savybės

Ieškant darbuotojų, kuriems teks dirbti su žmonėmis, labai dažnai pateikiami tokie reikalavimai: komunikabilumas, sugebėjimas prisitaikyti, profesinio tobulėjimo siekis ir panašiai – dalykai, kurių pirštais nepačiupinėsi ir diplomais neįrodysi. Ko iš tiesų nori darbdavys? Geranoriškumo bendraujant su klientu ir draugiškų kolektyvo santykių. Visa tai, atrodytų, normalios normalaus žmogaus savybės. Jei, žinoma, jūs nesate sociopatas.

Kam tai reikalinga darbdaviui? Tokiu būdu jis pabrėžia, kad darbe reikia ne tik jūsų žinių ir profesionalių gebėjimų, bet ir tai, koks esate žmogus. Atsakingumas ir uolumas neretai puikiai dera su storžieviškumu ir nepakantumu, todėl norint atsijoti tokius kandidatus ir pateikiami atitinkami reikalavimai.

Kada tai reikalinga? Dirbant darbą, susijusį su bendravimu. Kai jums per dieną tenka bendrauti su 150 žmonių ir kiekvienam reikia nusišypsoti bei atsakyti į klausimus (dažniausiai tuos pačius), būna sunku. Dukart sunkiau būna tiems, kurių charakteris nėra angeliškas.

Specialios įrangos išmanymas: fakso, kopijavimo aparato – sekretoriams, kasos aparato – pardavėjams.

Tai – vienas dažniausių reikalavimų ieškant darbuotojų į panašias darbo vietas. Tačiau esmė tame, kad minėtos įrangos modelių rinkoje yra begalės, o naujoje darbo vietoje jis vis vien supažindins su tos konkrečios organizacijos aparatūra. Be to, pirmą darbo dieną visuomet galima paprašyti parodyti kaip elgtis su faksu teisinantis, kad su šiuo modeliu dar nesusidūrėte. Todėl per pokalbį galima drąsiai teigti, kad su technika susipažinote, jei, žinoma, tai nėra kompiuteriu valdomos staklės.

Tą patį (nors ir su išlygomis) galima pasakyti ir apie reikalavimą „kompiuterio valdymas pažengusio vartotojo lygmenyje“ ir panašiai. Tokias programas kaip „Word“ ir „Excel“ galima pamažu įsisavinti darbo eigoje. Tuo pačiu pridursime, kad „Excel“ – intuityviai suprantamas, tačiau labai galingas ir daugialypis instrumentas, kurio įvaldymui „pažengusio vartotojo lygmenyje“ prireiks ne vieno mėnesio.

Kam tai reikalinga darbdaviui? Darbdaviai puikiai suvokia, ką reiškia visi ieškančiųjų darbo „žinoma, moku, be jokių klausimų“. Reikalavimą išmanyti įrangą darbdaviai įrašo tam, kad būtų atsijoti kandidatai, rankose net kalkuliatoriaus niekada nelaikę. Pozicijose, kurios ypatingų įgūdžių nereikalauja, tokie piliečiai sutinkami bemaž kiekviename žingsnyje. Be to, įsisavinti konkretų fakso ar kopijavimo aparato modelį paprasčiau, jei anksčiau jau teko naudotis panašia technika.

Kada tai reikalinga? Įrangą išmanyti būtina – bent tiek, kad atskirtumėte faksą nuo spausdintuvo. Vargu ar kam nors reikalingas sekretorius, kuris negali atspausdinti dokumento, nes nemoka elgtis su spausdintuvu. O konkretaus modelio išmanymas ateis su laiku.

Amžius

Daugeliu atvejų labai patikęs kandidatas bus priimtas į darbą, net jei jis neatitinka darbdavio nurodytų amžiaus reikalavimų (jei tik visas likęs kolektyvas nebus gerokai jaunesnis). Juolab kad diskriminacija yra uždrausta.

Kam tai reikalinga darbdaviui? Pavyzdžiui, tam, kad būtų surinktas panašiai mąstančių žmonių kolektyvas. Arba pati vadovybė jauna ir nenori, kad pavaldiniai būtų vyresni: dėl to gali kilti dviprasmiškų situacijų.

Kada tai reikalinga? Iš esmės amžius negali būti privalomas reikalavimas, nes tai draudžia įstatymai. Išimtinės yra tik pavojingos profesijos, kuriose reikalingos ypatingos fizinės savybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją