DELFI domėjosi, ar likus 11 dienų iki čempionato grupių varžybų pradžios yra pagrindo nerimui, ar aplink Atėnus siaučiantys gaisrai persikėlė į mūsų rinktinės stovyklą.

Vyksta kryptingas darbas

Naują trenerio karjeros etapą lenkų Slupsko „Energa Czarni“ klube pradedantis ilgametis Lietuvos nacionalinės komandos ir Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Dainius Adomaitis ragina nesureikšminti dviejų Lietuvos rinktinės pralaimėjimų „Akropolio taurės“ turnyre.

„Rinktinės pasirengimas eina į priekį. Visi turime suprasti, kad pasiruošimas artėjančiam Europos čempionatui – ilgas procesas. Nėra taip, kad po pralaimėjimo iš karto gali daryti galutines išvadas.

Man atrodo, kad ir gynybos ir puolimo sistemų tobulinimo darbas vyksta kryptingai. Kiekvienoje dvikovoje yra gerinami atskiri žaidimo elementai. Tarkime, susitikime su Rusija mūsiškiai iš tiesų žaidė labai gerai ir tai turime įvertinti“, - DELFI ketvirtadienį sakė D. Adomaitis, mūsiškių rungtynių stebėjimą derinantis su jau prasidėjusia veikla naujoje darbovietėje.

„Sakyčiau, kad Lietuvos rinktinėje daugiau gero negu blogo. Komanda nesiblaško ir eina savo pasirinktu keliu. Stengiamasi žaisti greitai ir pelnyti lengvų taškų. Ar visada tai pavyksta – kitas klausimas. Džiugina matomas braižas“, - rinktinės žaidimą vertino krepšinio treneris Šarūnas Sakalauskas.

Galybė - priekinė linija

Patyręs krepšinio specialistas ir treneris Rimantas Endrijaitis džiaugiasi Lietuvos komandos priekine linija.

„Čia be konkurencijos išsiskiria Linas Kleiza, aktyvūs broliai Lavrinovičiai, ypač - Kšyštofas. Patinka man Marijonas Petravičius, kaip žaidžia savo pozicijoje, o Robertas Javtokas labiau atsiskleidžia gynyboje“, – pastebėjo R. Endrijaitis.

„Daugelyje rungtynių Lietuvos ekipos priekinė linija – broliai, R. Javtokas ir M. Petravičius – savo darbą atliko gerai. Jie žaidžia stabiliai ir 4-5 pozicijos rinktinėje nekelia jokių problemų. Puikiai į rinktinę įsiliejo ir gerina savo žaidimą L. Kleiza. Jis sumažino individualių veiksmų skaičių ir žaidžia komandai. Tai tikro lyderio bruožas“, – neabejoja Š. Sakalauskas.

Galvos skausmas – „mažiukai“

„Jei Lietuvos rinktinės priekinė linija atrodo gerai, tai įžaidėjų grandis – kuklokai. Mantas Kalnietis neblogai puola, bet prastai ginasi. Andrius Mažutis – priešingai – patikimai ginasi, kibiai spaudžia, tačiau šiuolaikiniame krepšinyje įžaidėjas privalo turėti stabilų tolimą metimą ir juo nuolat grasinti varžovams.

A. Mažučiui, atrodo, trūksta drąsos ir patirties žaisti tokiame aukštame lygyje, tačiau jo pažanga – akivaizdi. Artūras Jomantas – per „kietas“, jis remiasi savo fizine jėga, bet mažeikiečiui trūksta minkštesnės technikos“, – mano R. Endrijaitis.

„Lietuvos komandos galvos skausmas – įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijos. Tačiau čia nereikia suversti visos kaltės rinktinės treneriams. Žaidėjai į rinktinę patenka jau susiformavę ir treneriai negali per kelias savaites pagerinti jų žaidimo. Jei žaidėjui daugiau, negu 24-eri metai, jo jau nepakeisi, nes jis taip išmoko žaisti klube.

Treneriai tik formuoja žaidimo taktiką ir braižą iš to, kokius krepšininkus turi“, – įsitikinęs Š. Sakalauskas.

Krepšinio įstatymas – privalai apsiginti vienas prieš vieną

Š. Sakalausko nuomone, Lietuvos rinktinės gynyba ir puolimas yra įvairiapusiai.

„Man patinka gynybos koncepcija, komandinė lietuvių gynyba ir varžovo įžaidėjo spaudimas. Mūsiškiai ginasi gana įvairiai. Problemos kyla „mažiukams“ ginantis vienas prieš vieną. Krepšinyje galioja įstatymas – privalai apsiginti vienas prieš vieną.

Puolimas – įvairiapusis. Deriniai atliekami, metikai išvedami atakai, bet jie nepataiko laisvi. Čia, spėju, yra keletas priežasčių: daug rungtynių, mažai treniruočių, nuovargis ir prastas pataikymas klubiniame sezone“, – DELFI kalbėjo Š. Sakalauskas.

Pasak R. Endrijaičio, rinktinės krepšininkų trūkumai – greitis ir technika.

„Greitis, technika ir mąstymo greitis – štai, kur Lietuvos rinktinės problemos. Ispanai puikiai pademonstravo, kad greityje kamuolį valdo geriau už mūsiškius. Tuo tarpu lietuvių stiprioji pusė – mes turime daug fizinės jėgos“.

Turnyre silpniausi – rusai

Iš „Akropolio taurės“ turnyre matytų varžovų R. Endrijaičiui prasčiausią įspūdį padarė rusai.

„Rusai buvo prasčiausi, jie taip pat neturi įžaidėjo. Jaučiasi Jono Kazlausko ranka Graikijos rinktinėje. Graikai karšti vyrai, bet stengiasi žaisti „lietuvišką“ krepšinį su daugybe perdavimų. Graikai prie to neįpratę ir tam jiems trūksta kantrybės. Jonui bus sunku auklėtinius suvaldyti Europos čempionate“, – prognozavo R. Endrijaitis.

„Nustebino rusai. Rusija tokia didelė valstybė, o neturi savo krepšininkų, – kolegai pritaria ir Š. Sakalauskas. – Gerą įspūdį paliko serbai. Jauna komanda su savo braižu, gerai ginasi ir puola vienas prieš vieną.

J. Kazlauskui Graikijoje nereikėjo daryti jokių perversmų, kaip Kinijoje. Lietuvių specialistas tik praturtino graikų žaidimą savo žaidimo kontrole, planavimu ir sumaniais keitimais.“

Laiko ištaisyti klaidas dar yra

D. Adomaitis įsitikinęs, kad laiko suderinti Lietuvos rinktinės krepšininkų žaidimą dar yra.

„Laiko dar yra daug. Aš tikiu trenerio R. Butauto žodžiais, kad prasidėjus Europos čempionatui Vroclave Lietuvos rinktinė bus pasirengusi mūšiams visu 100 proc. Kadangi trenerį pažįstu asmeniškai, tai galiu pasakyti, kad veikiausiai taip ir bus“, – optimistiško požiūrio neslėpė D. Adomaitis.

„Esu optimistas ir linkiu rinktinei tik sėkmės. Tačiau su turimais krepšininkais smarkiai pagerinti žaidimo jau nepavyks. Kokią medžiagą turime – taip ir žaidžiame, bet neatrodome blogai. Nei serbams, nei graikams nepralaimėjome beviltiškai“, – tikėjimo saviškiais nepraranda ir Š. Sakalauskas.

Patyręs krepšinio specialistas R. Endrijaitis Lietuvos rinktinę vadina įdomia komanda.

„Taip, Lietuvos rinktinė solidi, galinga ir įdomi komanda. Ji turi lyderių ir rezervų. Tikiuosi Jono Mačiulio didesnio indėlio, ypač atakuojant iš toli. Svarbu, kaip mūsų vyrai atlaikys psichologinį spaudimą Europos čempionate, kai juos stebės ir vertins visa Lietuva.

Juk sudėtyje nėra sumaniai komandai vadovavusio Šarūno Jasikevičiaus, kuris drauge su Rimantu Kaukėnu buvo gerąja prasme įžūlūs ir kūrybingojo Ramūno Šiškausko. Tačiau aš esu optimistas“, – DELFI pabrėžė R. Endrijaitis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją