Pagal musulmonų mėnulio kalendorių, Ramadanas yra devintasis – šventas – mėnuo. Jo metu musulmonai nuo saulėtekio iki saulėlydžio negali nei valgyti, nei gerti, nei turėti seksualinių santykių. Šiemet Ramadano pradžia – rugpjūčio 22-oji ir jis tęsis 30 dienų.

„Tai nėra idealus metas futbolininkui ir dabar jam ne pats geriausias laikas laikytis pasninko“, - prasitarė J. Mourinho, kaip rašo italų spauda, vėl praleidęs puikią progą patylėti.

Musulmonų tikėjimą išpažįstantiems sportininkams šis mėnuo kelia rimtų rūpesčių. Jiems stinga kalorijų, organizmas patiria dehidrataciją, padidėja traumų tikimybė. Atsigerti ir pavalgyti „su atsarga“ – neįmanoma.

Italų žiniasklaidos kalbinti šalies dietologai teigia, kad vieno procento skysčių trūkumas sportininko organizme jo ištvermę sumažina net 20 proc.

S. Muntari turėjo problemų ir po rungtynių. Dopingo kontrolės specialistams jis negalėjo pateikti savo šlapimo pavyzdžio, o gerti skysčius atsisakė. Paskutinį kartą jis atsigėrė likus 12 valandų iki mačo su „Bari“.

Anksčiau Europos futbolui nežinoma problema tampa vis aktualesnė.

Praėjusį sekmadienį italų „Genoa“ klubo treneris buvo priverstas ant atsarginių suolo laikyti marokietį Houssine‘ą Kharjahą.

Madrido „Real“ klube yra trys musulmonai - Karimas Benzema, Lassa Diarra ir Mahamadou Diarra, tačiau komandos medikai jiems parengė specialią dietą, kad nekristų šių žaidėjų svoris.

Tuo tarpu Fredericas Kanoute iš ispanų „Sevilla“ klubo per rungtynes po aikštę lakstė skirtingais marškinėliais nei kiti komandos draugai, nes tikėjimas jam neleidžia reklamuoti ekipą remiančią lažybų firmą.

Tačiau ne visi tikintys futbolininkai yra religiniai fanatikai. Ericas Abidalis, Seydou Keita ir Yaya Toure iš „Barcelona“ klubo svarbesniais laiko komandos interesus.

Alžyrietis puolėjas Abdelkaderas Ghezzalas, atstovaujantis „Siena“ klubui, tvirtina, kad pasninkauja tik tomis dienomis, kai nėra rungtynių ir treniruočių. Jis sekmadienį įmušė įvartį į „AC Milan“ vartus. Tokių pat pažiūrų laikosi ir turkų kilmės Šveicarijos pilietis Gokhanas Inleras. Saugas puikiai gynė „Udinese“ klubo spalvas visas 90 minučių.

S. Muntary problema dar opesnė, nes „Inter“ laukia svarbus mačas. Artėjantį šeštadienį Italijos lygoje numatytas pirmasis sezono Milano klubų – „Inter“ ir „AC Milan“ – derbis.

Tačiau susitikimas prasidės vėliau negu ankstesnės rungtynės Baryje, tik – 20:45 val. vietos laiku. Saulė Milane leisis 20:40 val., todėl S. Muntary galės žaisti ir gerti vandenį.

Pasninkas neprivalomas ligoniams, keliautojams, nėščioms ir maitinančioms kūdikį motinoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)