Pasak ekspedicijos dalyvių, iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar lietuvių speleologams pavyks pasiekti užsibrėžtą tikslą. Keletą dienų iki pagrindinio urvo dugno šturmo visose požeminėse stovyklose dingo ryšys. Nei viena speleologų komanda negalėjo susisiekti su paviršiumi, gauti informacijos apie paviršiuje esantį orą ir pranešti apie savo padėtį urve.

Kiek vėliau kabelis buvo sutaisytas ir ryšys atkurtas, tačiau paaiškėjo, kad beveik 1,5 km gylyje susirgo keletas komandos narių. Juos slaugė ir globojo lietuvių speleologės. Kita nesėkmė ištiko narus. Šeštadienį, rugpjūčio 22 dieną, ruošiantis įveikti paskutinį etapą – pranerti sifoną, vienam iš lietuvių narų plyšo hidrokostiumas. Nepaisant visų nesėkmių, lietuviai apie 18 valandą sėkmingai pasiekė dugną ir ten pritvirtino Lietuvos vardo tūkstantmečio ženkliuką, paliko vandens lygio matavimo įrangą bei pakeitė susidėvėjusias virves. Iš užsifoninės dalies narai grįžo sekmadienį, apie 5 valandą ryto. Sifono pranėrimas ir paskutinių šimtų metrų įveikimas narams užtruko 17 val. alinančio darbo, likusiems šiapus sifono – 17 neramaus laukimo valandų. Urvo dalis, esanti žemiau 2 kilometrų ribos, ypač sudėtinga – tik pranėrus atsiveria gilus šulinys, o praėjimai ypač siauri.

Visi labai pavargę, bet labai laimingi. Šiuo metu visi komandos nariai sėkmingai lipa į paviršių. Bazinę stovyklą jie planuoja pasiekti šios savaitės viduryje. Dabar visos keturios speleologų komandos dirba po žeme: surenka visą įrangą ir išnešinėja ją į paviršių.

Praėjusią savaitę ekspedicijos metu Voronjos urve buvo pagerintas ir moterų nusileidimo į gylį rekordas. Jurgita Pekorienė ir Gintarė Šiaulytė nusileido ir nakvojo 1400 metrų gylyje po žeme. Iki šiol šis rekordas priklausė speleologei Irenai Gudaitienei, kuri 2003 metais buvo nusileidusi į 980 metrų gylį.

Ekspedicija rekordais pradžiugino ne tik lietuvius – rugpjūčio 22 dieną kartu su lietuvių komanda dirbę Vengrijos, Airijos ir Didžiosios Britanijos speleologai nusileido į 2080 metrų gylį ir pagerino savo šalių nusileidimo į gylį rekordus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)