Būkite geras pavyzdys. Parodykite vaikui kaip vertinate savo draugus, ką vieni kitiems duodate ir ką gaunate. Su vaiku žaiskite žaidimus, kurie skatina dalijimąsi, kantrumą ir kitas draugystės užmezgimui svarbias savybes.

Skatinkite – bet neverskite. Jei jūsų vaikas yra drovus, ypač naujoje aplinkoje, neskubinkite jo, leiskite pradėti bendrauti jam tinkamu tempu. Mano sūnus buvo toks vaikas, kuris pirmosiomis buvimo darželyje ir ikimokyklinėje grupėje savaitėmis prisiklijuodavo prie mano kojos – taip, taip, tas pats vaikas. Jo mokytojai puikiai padirbėjo ir galų gale jis mane paleido, pamažu įgijo pasitikėjimą mokytojais bei pradėjo draugauti su kitais vaikais.

Skatinkite sportavimą ar mėgiamą aktyvią veiklą. Veikla už mokyklos ribų – pavyzdžiui, futbolo žaidimas ar keramikos būrelis – yra kita puiki galimybė jūsų vaikui susirasti draugų. Paklauskite jo, su kuriais vaikais jis norėtų žaisti ir skatinkite vaiką pasikviesti draugus pažaisti.

Suorganizuokite naujas pažintis. Geriausio draugo turėjimas – nuostabus dalykas, bet jei vaikas nori visuomet žaisti tik su vienu žmogumi, pasistenkite išplėsti jo horizontus. Paaiškinkite vaikui, kad nors geriausio draugo turėjimas yra gerai, tai nereiškia, kad jis negali draugauti ir su kitais vaikais.

Suorganizuokite pomokyklinę veiklą su priešingos lyties vaikais. Maždaug tuo metu, kai mano sūnus, anksčiau mėgęs žaisti šeimą su draugėmis mergaitėmis, pradėjo lankyti pirmą klasę, pareiškė, kad jis nemėgsta mergaičių. Tačiau draugavimas su priešingos lyties atstovais gali padėti jūsų vaikui tobulėti. Taip, berniukai paprastai mėgsta vaidinti kovotojus, o mergaitės pliušinius žaislus girdo arbata, bet skatinti berniukus ir mergaites žaisti kartu yra gerai.

Derinkite laiką draugams su laiku vienumoje. Stebėkite savo vaiko nuotaikas ir neperpildykite jo socialinio kalendoriaus. Pastebėjau, kad mano sūnus kartais pradeda elgtis keistai, jei negali kurį laiką pabūti vienas, pats su savimi. Jam patinka dūkti su draugais, jis laukia reguliarių pasimatymų su mylimiausiais draugais. Bet jam taip pat reikia laiko pasėdėti vienam ir papaišyti ar konstruoti sudėtingas „Lego Star Wars“ figūrėlių scenas visuose namuose.

Gerbkite vaiko stilių. Galbūt jūs esate socialinė plaštakė, kurios gerai savijautai reikia, kad aplink nuolat būtų žmonių. Bet jei jūsų vaikas geriau jaučiasi, kai šalia būna vienas žmogus arba jei kartais jis mėgsta būti visai vienas, suteikite jam tai, ko jis nori.

Stebėkite jį bendraujant su kitais vaikais. Apie savo vaiką daug ką galite sužinoti, stebint, kaip jis bendrauja su bendraamžiais. Tai gali būti ypač naudinga, jei atrodo, kad jūsų mažam vaikui sunku susidraugauti su kitais. Stebėkite jo elgesį – ar jis pasipūtęs? Agresyvus? Ar jis nemoka dalintis, o gal pratrūksta pykčiu, kai bendraamžiui pralaimi žaidime? Tuomet pabandykite išugdyti teigiamas savybes, kurios padės susirasti draugų.

Ką daryti, jei žaidimų draugas kelia problemų

Visose vaikų draugystėse yra aiškių pakilimų ir nuopuolių. Ir, tiesą sakant, konfliktų su bendraamžiais sprendimas – vertingas įgūdis, kurį jūsų vaikas turėtų įsisavinti. Tačiau jei kartkartėmis pasitaikantys ginčai dėl tokių dalykų, kaip kas kitas supsis ant sūpynių ar pieš mėlynu flomasteriu, yra normalu, o kai žaidimų draugas nuolat skriaudžia – fiziškai ar emociškai – jums reikėtų įsikišti.

Paprašykite vaiko aptarti jo emocijas su draugu. Dauguma pradinukų sugebės kalbėtis apie savo jausmus. Sugebėjimas išreikšti savo emocijas yra vertingas dalykas. Nepriklausomai nuo to, ar draugas atsiprašys, ar ne, jūsų vaikas bus išsakęs savo poziciją.

Išmokykite vaiką atsitraukti, ypač jei jo žaidimų draugas dažnai skriaudžia fiziškai.

Sukurkite tam tikrą atstumą. Jei žaidimų draugas vis vien elgiasi blogai, pasistenkite organizuoti žaidimų pasimatymus su kitais vaikais. Paskatinkite savo vaiką užsiimti kita veikla, o jei jo agresyvusis draugas yra toje pačioje klasėje, paprašykite mokytojo pasodinti vaikus toliau vieną nuo kito.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją