Pasak "Geonaftos" generalinio direktoriaus Antano Jaso, nuo šiol bus siekiama atsisakyti tarpininkų paslaugų ir dirbti tiesiogiai su Lenkijos naftos perdirbimo įmonėmis.

Be to, "Geonafta" sieks ne parduoti lenkams naftą, o tik pasinaudoti jų, kaip perdirbėjų, paslaugomis. Pagamintus naftos produktus pati "Geonafta" realizuos ir Lenkijos, ir Lietuvos rinkose. Taip, pasak A.Jaso, bus siekiama gauti maksimalią finansinę naudą.

Pasak A.Jaso, svarstoma galimybė panašiais principais perdirbti lietuvišką naftą ir "Mažeikių naftos" bendrovėje. Nedideles partijas naftos į Mažeikius jau pateikė "Geonaftos" įmonių grupei priklausanti bendroji įmonė "Minijos nafta".

Tačiau "Geonaftos" vadovai dar nežino, kaip Lenkijos ir Mažeikių naftos perdirbimo įmonės reaguos į "Geonaftos" ketinimus pačiai realizuoti jose pagamintus naftos produktus.

"Jei derybos su perdirbėjais neduotų reikiamų rezultatų, neatmetame galimybės ateityje statyti savo nedidelę, modernią naftos perdirbimo gamyklą, kuri iš lietuviškos naftos gamintų Europos Sąjungos standartus atitinkančią produkciją, - sakė "Geonaftos" direktorius. - Tačiau tam, kad ši idėja būtų realesnė, dar reikia užsitikrinti pakankamą žaliavos tiekimą, išspręsti daugybę kitų klausimų".

Visus dešimt naftos telkinių Lietuvoje šiuo metu eksploatuoja "Geonaftos" įmonių grupei priklausančios bendrovės. "Geonafta" valdo po 50 proc. bendrųjų įmonių "Minijos nafta" ir "Genčių nafta", taip pat - bendrovės "Manifoldas" akcijų. Visos jos šiais metais planuoja išgauti daugiau kaip 0,5 mln. tonų naftos.

Aukštos kokybės lietuviška nafta yra geresnės kokybės ir brangesnė nei rusiškoji, todėl iš jos daugiausia gaminamas ne kuras, o baziniai tepalai, kuro priedai, kiti aukštesnės kokybės žaliavos reikalaujantys produktai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją